Bauhaus neztratil kouzlo moderního umění ani po sto letech. Ve Výmaru teď otevřeli nové muzeum

Možná i vy máte doma nejeden elektrospotřebič nebo kus nábytku, jehož podoba má kořeny v architektonické a designové škole s názvem Bauhaus. Právě ona přišla s heslem, že forma následuje funkci. Vznikla před sto lety v durynském Výmaru, kam zavítal také zpravodaj Pavel Polák.

V zahraničí byl Bauhaus oblíbený vždycky, dokonce oblíbenější než v Německu,“ říká průvodce Christian Eckert, se kterým stojíme u vůbec prvního domu, který architekti a umělci Bauhausu navrhli a postavili.

Bauhaus slaví sté výročí vzniku. Galerie po celém světě chystají výstavy a doprovodné události

Bauhaus, budova školy

Výročí uměleckého, architektonického a designérského hnutí Bauhaus se letos chystají významné galerie po celém světě připomenout tematickými událostmi a výstavami. Oslavy Bauhausu a jeho vlivu na umění i společenský vkus mají trvat celý rok.

Tento dům je nádherný příklad. Zahraniční média ho opěvovala, ale pro místní je to jen jeden z mnoha,“ vysvětluje. „Nedávno jsem tady provázel skupinku a někdo mi pak řekl, že kdyby nevěděl, jak starý je to dům, myslel by si, že je to novostavba, u které ještě nedodělali venkovní úpravu.“

A to je podle Christiana přesně to, co Bauhaus charakterizuje a co je na něm dodnes fascinující. Přestože je sto let starý, máte z něho dojem, že je nový a moderní.

Muzeum Bauhausu

Ve Výmaru, který je kolébkou Bauhausu, otevírají u příležitosti stoletého jubilea nové muzeum. Zvenčí vypadá betonová pětipatrová budova v centru města jako šedý kvádr skoro bez oken. To podstatné je uvnitř.

Ve vstupní hale získá návštěvník přehled a základní informace o Bauhausu a také o historii města,“ popisuje Anke Blümmová, vědecká spolupracovnice nového muzea. Dozvíte se tu, že Výmar není jen městem Johanna Wolganga Goetha nebo Friedricha Nietzscheho, ale také městem s nacistickou historií. Konal se tu dokonce první sjezd NSDAP.

Stín nacismu

Knihovna Bauhaus-Universität v německém Výmaru

Nacisté tady byli velmi aktivní, ve Výmaru jako jediném městě dokončili stavbu župního fóra. Podobné měly vyrůst i v dalších německých městech,“ vysvětluje Anke Blümmová. A právě vedle budovy bývalého župního fóra stojí nové muzeum Bauhausu. Nacisté tuto uměleckou školu odmítali a řadu jejích výtvorů nechali zničit.

Z budovy muzea je možné prohlédnout si i to, co jejich vláda způsobila. „Nahoře je výhled z oken přímo na město a také na kopec, na kterém stojí památník koncentračního tábora Buchenwald,“ vysvětluje Anke Blümmová.

Design pro všední den

Od skleněného pokoje po trezor na kožichy. Projděte si s námi vilu Tugendhat

Vila Tugendhat

Na virtuální procházku slavnou brněnskou vilou zve Dagmar Černoušková, zazní i vzpomínky manželů Tugendhatových.

V novém muzeu je na dvou tisících metrech čtverečních k vidění tisíc výtvorů této umělecké školy. Nábytek – některé kusy jsou také z brněnské vily Tugendhat – lampy, kostýmy, koberce, grafiky, konvičky a mnoho dalšího.

Bauhaus svým heslem, že forma následuje funkci, změnil pohled nejen na architekturu, ale i na život jako takový. A kde jsou dneska jeho stopy vidět nejvíce? Podle Anke Blümmové především v designu předmětů každodenní potřeby – od hrnku na kávu přes vysoušeč vlasů až po topení.

autoři: Pavel Polák , and
Spustit audio

Související