Barokní sochy se po letech vrátily na zámek v Luhově na severním Plzeňsku

13. červenec 2014

Barokní sochy svatého Antonína Paduánského a svatého Antonína Poustevníka opět střeží park u zámku v Luhově u Líšťan na severním Plzeňsku. Jde o první dvě sochy, které se po desetiletích do parku vrátily. Jedná se o repliky, fragmenty originálů mohou návštěvníci nově shlédnout uvnitř zámku, spolu s výstavou historických jízdních kol.

„Bylo tady osm soch, které teď čekají na svoji rekonstrukci. Teď se povedlo zrestaurovat tyto dvě sochy svatých Antonínů,“ vysvětluje majitel zámku Luhov Ondřej Němec.

Po zámcích v Rabštejně a Manětíně tady bylo nejvíc barokních soch na severním Plzeňsku. Po několika desetiletích se sem vrátily první sochy. Svatý Antonín Paduánský a už méně obvyklý svatý Antonín Poustevník. „Stojí po levé straně, drží v ruce hůl, která má tvar písmene P,“ popisuje Němec.

Brána pod svatými Antoníny, na jejichž obnovu poskytla peníze Místní akční skupina Český Západ, je uzamčená. Do zámku se dostanete branou o několik desítek metrů dál, po štěrkové cestě.

Fragmenty originálu soch svatých Antonínů se nacházejí ve vstupní hale zámku.

„Zámek má dvě křídla, když se dáme po levé ruce, tak navštívíme sbírku historických jízdních kol mechanika Františka Babického. Sbírka obsahuje široký průřez jízdními koly od drezíny po vysoká kola. Pak je tady taky bohatě zastoupena sbírka kol z Favoritu Rokycany, která je ojedinělá, početná a velice zajímavá,“ seznamuje se sbírkami majitel zámku.

V pravém křídle zámku jsou vidět historické interiéry vyzdobené grafikami Williama Hogharta. Zámek v Luhově za posledních téměř dvacet let vstal z popela jako bájný Fénix.

Zámek připomínal ruinu

Jeho barokní vzhled a dispozice téměř nadobro zničily socialistické uhelné sklady a dílo zkázy pak dokonali členové Svazarmu. Když rodina Němcových zámek v polovině devadesátých let koupila, připomínal spíš ruinu:

„Zámek vypadal úplně jinak, museli jsme se sem vlastně proklestit, protože zámecký park byl úplně zarostlý nálety. Uvnitř zámku jsme museli nejprve všechno pořádně vyklidit a pak teprve se dát do práce,“ popisuje tehdejší stav majitelka zámku Marie Němcová.

Nutné bylo obnovit fasády, původní parkety pobité linoleem nebo obnovit barokní dispozice místností. Následovala obnova rozsáhlého parku.

„Chodím denně okolo, někdy se zajdu podívat, někdy ne. Ale musím říct, že se to tu opravdu mění. Zanechávají tu spoustu práce, dřiny,“ obdivuje nasazení majitelů paní Bohumila, která žije v okolní vesnici a kolem zámku denně chodí do práce.

Desítky jízdních kol

Výstava kol se líbí i návštěvníkům, kteří tady mohou za dobrovolné vstupné shlédnout desítky exponátů jízdních kol. Tak jako Naďa, která sem přijela s dcerkou Barborkou a synem Hugem. „Nejvíc se mi líbí vysoká kola a skládací koloběžky,“ svěřuje se Barborka.

„S rodinou jezdíme často kolem a dnes poprvé jsme se tu zastavili a jsme strašně překvapení, kolik tady toho je. Je to úplně úžasné, jsme nadšení. Určitě tu nejsme naposledy,“ věří Naďa.

Zámek Luhov, který leží asi 20 kilometrů severozápadně od Plzně, mohou zájemci navštívit o víkendech.

Barokní sochy opět střeží park u zámku v Luhově

Zvětšit mapu
autor: jbe
Spustit audio