Barevné a voňavé terasy plné růží lákají návštěvníky na zámek Stekník

23. červenec 2020 09:16

Rozkvetlá růžová zahrada je velkým lákadlem na zámek Stekník na Lounsku. Od června do září, kdy jsou růžové keře v květu, tam přicházejí stovky návštěvníků denně.

Zahradu na západní straně zámku tvoří šest velkých souměrných teras, rozsáhlé schodiště a dole mezi stromy malý bazén, který dříve zdobila socha Neptuna na delfínovi. Po opravě musela pod střechu – teď je v chodbě jižního křídla.

„Barokní zahrada je z druhé poloviny 18. století. Nechal ji postavit Jan František Kulhánek z Klaudensteina. Převzal zámek po svém otci v roce 1760,“ popisuje kastelánka Jana Zajíčková a dodává: „Růže jsme tu vysázely s paní zahradnicí a mojí maminkou my. Jsou to staré odrůdy z 18. a 19. století.“

Růže rostou také u vchodu do zámku Stekník

Dokumentace k zahradě se sice nedochovala, ale opěrné zdi z opuky stále drží. Díky původnímu baroknímu systému odvodňovacích a odvětrávacích šachet. Na opuce a západní straně se růžím daří, přesto ale potřebují častou péči.

O největší italskou terasovitou zahradu v Čech se stará jeden zahradník – s pomocí ostatních zaměstnanců pečuje o zhruba 80 keřů růží, které tady rostou od roku 2004, a které na Stekník přitahují stále více návštěvníků.

„Jsem obdivovatelka růží. Líbí se mi terasovité zahrady,“ svěřuje se paní Dáša, která sem s manželem přijela z Křivoklátu. Prý se sem určitě vrátí – třeba v srpnu, kdy růže rozkvetou podruhé.

Spustit audio

Související