Badyán se nehodí jen na ozdobu – má i léčivé účinky

Badyán

Badyán vypadá jako hvězdička. Málokdo ví, že se dá využít i jinak než do perníkového koření.

Badyán s vůní podobnou anýzu, a také pro krásný hvězdicový tvar, používají lidé na ozdobu a do vonných směsí. Jinak je to ale málo využívané koření, což je škoda. Má nejen krásnou vůni, ale také léčivé účinky.

V asijské kuchyni se badyán používá do hovězích polévek nebo marinád k dušenému masu. Umí zvýraznit sladkou chuť póru, dýně a kořenové zeleniny. V Řecku ho využívají v alkoholickém nápoji ouzo.

V některých zemích se žvýká po jídle jako digestiv na „utišení žaludku“ –  opak aperitivu. Ve Slezsku se badyán dávají do kořeněných sladkých omáček k pečenému masu.

Čínská medicína využívá badyán jako lék při špatném trávení, bolesti žaludku i břicha. Celkově posiluje organismus, podporuje dobrý spánek a čaj z badyánu ulevuje od revmatismu.

Můžete ho použít vcelku, nadrcený nebo namletý. Když ho budete používat celý, tak ho na konci vaření vyndejte. Ale pozor, nedávejte ho moc – jídlo by bylo hořké!

Spustit audio

Související