Až polovina lidí má náchylnost k alergii

27. duben 2016
Dobré odpoledne

Alergeny poletují všude kolem nás. Pokud máte tu smůlu, že patříte mezi alergiky, tak jsou pro vás zejména jarní měsíce velmi nepříjemné. Jak zmírnit projevy alergie a jestli je možné se alergických reakcí zcela zbavit nebo je možné mírnit pouze příznaky, poradil alergolog docent Ondřej Rybníček.

Chladnější a deštivé počasí alergikům pomáhá. Pyly totiž mnohem hůř poletují ve vzduchu, jsou těžké a drží se u země. „Ve městech je nevýhoda, že slunko zahřeje chodníky a vozovky. Pyl, který dopadá k zemi má tendenci se znovu zvednout do ovzduší a může tak zlobit déle a opakovaně. Oproti tomu v přírodě, když spadne do trávy, která bývá vlhká, tak se už většinou nezvedne,“ říká lékař Ondřej Rybníček.

Alergik by měl znát aktuální pylovou situaci

Pylové zpravodajství se objevuje v rozhlase, televizi a můžete ho sledovat i na www.pylovasluzba.cz. „V domácnostech se doporučuje používat do oken proti pylové sítě, častěji si mýt vlasy, kde se pyly mají tendenci zachytávat. Pokud to lze, tak vycházet spíše za deštivého počasí. Uvnitř lesa bývá pylu podstatně méně než na okraji, kde se pyl zachytává. Hodně pylu se drží i v chlupech domácích mazlíčků,“ upozorňuje docent Rybníček.

Vyléčit je možné pouze některé druhy alergií

„Existují alergeny nejen pylové, ale i roztočové nebo z některých domácích mazlíčků, kde lze použít specifickou alergenovou imunoterapii ve formě tabletek nebo kapek pod jazyk případně podkožních injekcí, což je jediná možnost opravdu příčinného léčení onemocnění, kdy se vybalancovává zpět do normy rozdrážděný imunitní systém. Pokud tyto alergeny nejsou dostupné k imunoterapii, pak je potřeba projevy alergie jenom potlačovat,“ vysvětluje Ondřej Rybníček.

Zhruba 20 procent populace trpí pylovou alergií

„Počet alergiků neustále narůstá. Odhaduje se, že jedna třetina až jedna polovina v některých zemích je na něco alergická. Zhruba polovina lidí má nějakou náchylnost na to, aby se u nich alergie rozvinula, což se ale nemusí za celý život stát,“ říká Rybníček. Co je příčinou stále většího počtu alergiků, není přesně jasné. Ale vliv na to má dlouhý pobyt v uzavřených budovách, nadměrná hygiena, sterilizované potraviny a na vině může být i časté používání antibiotik, kdy se imunitní systém nemusí tolik bránit.

Spustit audio