Až 70 % dětí z dětských domovů nedokáže uspět v běžném životě. Proč?

5. červen 2019

Většina dětí nezvládne přechod z dětského domova do normálního života. Některé neziskové organizace hovoří až o 70 % z nich. Stát nemá ucelenou koncepci, jak se o mladé dospělé bez rodiny postarat. Mezi bezdomovectvím, závislostmi a běžným životem stojí často jediné špatné rozhodnutí.

Třicetiletá Pavlína Tamášová musela opustit dětský domov v 18, i když studovala. V jejím domově se totiž vyměnilo celé vedení a zřejmě kvůli chybě se sbalila ze dne na den, i když měla pokračovat ve škole. Tu dodělala, i když skončila s odchodem z dětského domova na ulici. Jenže ani vzdělání Pavlínu nezachránilo. S ulicí přišly závislosti a naprostá ztráta motivace.

Jiný příběh má za sebou Ondřej Gylach, který dnes studuje vysokou školu. Ondrovi pomohla s přechodem z domova v Krásné Lípě do života vysokoškoláka organizace Srdce na dlani. Jejich pomoc byla podle cílevědomého vysokého blonďáka rozhodující.  

Příběhy dětí z dětských domovů pro vás posbírala Iva Zítková a Lucie Valášková. Natáčely i s pedagogickým pracovníkem Petrem Šustou, který pracuje přímo v dětských domovech. Poslechněte si celé Zaostřeno!

autoři: Iva Zítková , Lucie Valášková , jpr
Spustit audio

Související