Až 230 milionů korun na rozvoj města může získat Varnsdorf z dotací

18. duben 2017

Město Varnsdorf na Děčínsku může z dotací získat až 230 milionů korun na rozvoj. Měly by zlepšit život ve městě například sociálně vyloučeným nebo lidem bez práce. Vyplývá to ze zprávy Agentury pro sociální začleňování, se kterou Varnsdorf rok spolupracoval.

Jako první by se měla změnit zanedbaná ubytovna, která by se díky dotacím mohla přestavět v komunitní centrum.

„Tady se na to 30 až 50 let nesáhlo. Ta úroveň tady je kritická,“ přiznává Romana Cupalová. To všechno by mohly změnit dotační peníze. „Teď je na nás, jak rychle to budeme moci zvládnout a požádat o dotace,“ říká místostarosta Josef Hambálek z hnutí ANO.

Dotační peníze chce město využít i na zvýšení bezpečnosti na ulicích. „Občané chtějí, aby bylo víc kamer, bude potřeba víc zaměstnanců, na to bychom také chtěli aplikovat dotace,“ vysvětluje Hambálek.

Vedení města spolupracovalo na strategickém plánu rozvoje s agenturou pro sociální začleňování. „V podstatě jsme Varnsdorf rozebrali do posledního jedince a podívali jsme se na to, jak to v tom městě vypadá a jaké tam jsou problémy,“ říká Jana Bohuňková z Agentury pro sociální začleňování.

Výsledkem roční spolupráce je plán, ve kterém agentura navrhla městu, jak jednotlivé problémy vyřešit.

autor: dap
Spustit audio