Autor nenávistného komentáře proti teplickým prvňákům k soudu nepřišel, obhájce žádá o zproštění

26. duben 2019 12:17

Za nenávistné komentáře pod fotkou prvňáků z Teplic požaduje státní zástupce pro jeho autora Vítězslava Kroupu podmíněný trest.

Případ dnes (26. 4.) řešil teplický soud. Podle obžaloby muž svými komentáři upozorňoval na rasu dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války. Soudkyně rozsudek vynese v pondělí. Obžalovaný muž se hlavního líčení nezúčastnil, jeho advokát požaduje zproštění obžaloby.

Kroupa pod fotku prvňáků napsal: „Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí.“

Žaloba ho viní i ze šíření neonacismu na facebooku. „Ve veřejně přístupné části na svém profilu zobrazil uvedené fotografie Adolfa Hitlera, Hermana Göringa a říšské orlice s hákovým křížem, což jsou symboly či postavy jednoznačně adorované a užívané jako symboly soudobou neonacistickou scénou,“ píše se v obžalobě.

Nebyl to první podobný projev

Kroupa se podle státního zástupce dopustil přečinů projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

V minulosti ho soudy opakovaně trestaly za násilné trestné činy. „Z výkonů těchto trestů byl podmíněně propuštěn v listopadu 2014,“ uvádí státní zastupitelství.

Fotografii tabla žáků první třídy v teplické části Prosetice zveřejnil Teplický deník v říjnu 2017. Krátce poté se pod ní na facebooku objevila řada nenávistných příspěvků.

Dohra i pro další dva lidi

Kromě Kroupova komentáře měly policejní dohru ještě další dva. Diskutující Petr Valůch pod obrázek napsal: „Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko.“  Státní zástupce jeho stíhání nakonec podmíněně zastavil, protože mimo jiné přispěl 15 tisíci korunami na dobročinnost.

Šestadvacetiletá žena z Tachova pod fotografii napsala slovo „rovnou“ a přidala obrázek pistole. Od soudu kvůli tomu odešla s podmíněně odloženým trestem 18 měsíců a pokutou 20 tisíc korun.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související