Astrofyzikům v Opavě se podařilo něco těžko představitelného. Zvážili obří černou díru

6. srpen 2021 09:40

Fyzikům se v Opavě podařilo zvážit jednu z nejtěžších pozorovaných černých děr ve vesmíru. Použili k tomu vlastní metodu, kterou sami před lety vyzkoušeli. Právě zkoumání černých děr a jejich chování patří k trendům současné astrofyziky a popisuje až neuvěřitelné věci, které se ve vesmíru odehrávají.

Tři hmotnosti Slunce, tolik váží nejmenší černé díry. Naopak u nejtěžší známé, tam už je to kolem 600 miliard hmotností Slunce, potvrdil ředitel Fyzikálního ústavu v Opavě Zdeněk Stuchlík. Přitom pro porovnání jedno Slunce váží 330tisíckrát více než Země.

„Předpokládáme, že hmotnost černé díry ve vesmíru, která by se mohla ještě objevit, by mohla jít až k milionům milionů hmotností Slunce. Tedy deset na dvanáctou hmotností Slunce,“ upřesnil Stuchlík.

Právě hmotnost Slunce je u černých děr obvyklou váhovou jednotkou. Černá díra změřená tady v Opavě váží zhruba jednu miliardu Sluncí.

A jak se to dá zjistit? Podle frekvence záření z okolí černé díry. „Ta finta je totiž v tom, že v našem modelu všechny frekvence, které tam vystupují, závisí na hmotnosti té černé díry nepřímo úměrně,“ vysvětlil fyzik.

Takže změřením frekvence nějakého procesu u černé díry se dá hmotnost dopočítat. Hmotnost je totiž téměř jedinou veličinou, která černou díru jako takovou popisuje.

Výzva pro další generace

Je to podle Zdeňka Stuchlíka výzva pro další generace. Monstrum zvané černá díra je nepředstavitelným zdrojem energie. „A to si třeba představte, že oblast, která je, jako je náš sluneční systém, tedy z kosmického hlediska zanedbatelná, strašně malá, dokáže vyzářit více než tisícinásobek energie, kterou vyzařují všechny hvězdy v naší galaxii,“ dodal Stuchlík. A to je v naší galaxii asi 100 miliard hvězd.

Podařilo se tady spočítat například i to, že černá díra může fungovat jako gigantický urychlovač částic. Více než miliardkrát účinnější než známý urychlovač ve švýcarském Cernu. O budoucnost se proto astrofyzika nebojí.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související