Asistenty prevence kriminality začal od ledna využívat i Varnsdorf

13. leden 2016

Města v Ústeckém kraji využívají v problémových lokalitách stále více asistenty prevence kriminality. Například v Děčíně do služby nastoupil už desátý. Letos se k nim úplně poprvé připojil také Varnsdorf ve Šluknovském výběžku.

Patnáctitisícové město Varnsdorf má historicky první asistenty kriminality. Dva pracovníci nastoupili do služby na začátku ledna. Na post asistenta nastoupil i jednadvacetiletý Tomáš Schröder, chce pomoci městu, kde se narodil.

„Budu moct nějak přispět k tomu, aby to tu nějak fungovalo, aby bylo třeba míň problémů a tak. Jsem místní, takže tady ty problémy vidím…“ konstatuje Tomáš Schröder.

Mentorem nových asistentů prevence kriminality je Jakub Novotný. Co jeho práce obnáší? „Jedná se o to nové kolegy zasvětit do problematiky našeho města, co nás trápí, co nás netrápí…“

Varnsdorf se nechal inspirovat okolními městy, kde jsou s prací asistentů spokojeni. Ke dvěma stávajícím by tak na jaře mohlo přibýt dalších šest lidí. A to i přes to, že ve městě poklesla kriminalita.

„Největší koncentrace obyvatel je na dvou velkých sídlištích, ale na nich jsou problémy menšího rázu, než jsou na dalším sídlišti, jednom z nejmenších, a to je Kovářská… Nejen kvůli tomuto sídlišti jsme se rozhodli pro asistenty prevence kriminality. I minorita a starousedlíci v kolonkách by byli rádi, aby u nich byla městská policie častěji a jedno z možných řešení je to, mít jednoho strážníka s asistentem přímo v dané lokalitě,“ popisuje místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek.

Obyvatelé města vítají nové pomocníky v řadách městské policie, jako třeba paní Olina. „Jo, vidím to pozitivně, super.“ Také pan Jaroslav je jednoznačně pro: „Já jsem teda Rom, ale vůči těm ostatním jiný. Jsou opravdu nepřizpůsobivý, takže já si myslím, že je tady třeba taková věc.“

autor: dap
Spustit audio