Arthur Japin: Nádherná vada. Láska, oběť a věčný svár rozumu a citu v životní epizodě Giacoma Casanovy

Giacomo Casanova se po mnoha letech setkává v Amsterdamu se svou osudovou láskou Lucií. Proč dívka kdysi zradila slib věrnosti a zmizela neznámo kam? Jak tato zrada poznamenala život známého svůdce?

Účinkuje: Apolena Veldová
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Napsal: Arthur Japin
Překlad: Olga Krijtová
Hudba: Alena Michálková
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2009

„Pokud umím alespoň jedinou věc, pak je to milovat. Nezdá se to nijak zvláštní, ale jsem na to hrdá. Naučila jsem se to, jako se potulný pes naučí plavat: protože ho se zbytkem vrhu nacpali do jutového pytle a hodili do bystře proudící řeky.“ Těmito slovy začíná román nizozemského spisovatele Arthura Japina Nádherná vada.

Nádherná vada je román o podstatě lásky. „Přemýšlel jsem dlouho o tom, jestli je důležitější být milován, nebo milovat,“ řekl v jednom rozhovoru autor románu.

Děj románu je založen na rozpracování životní epizody Giacoma Casanovy. Casanova se jako mladý student bohosloví setkává s mladičkou Lucií. Zamilují se do sebe a slíbí si, že se zasnoubí, až se Casanova vrátí po zimní sezóně zpět z Benátek. Casanova slib dodrží, vrátí se pro Lucii, ale ta mezitím zmizí beze stopy. Casanova se opět s Lucií setkává až po mnoha letech v Amsterdamu a je šokován jejím fyzickým i morálním úpadkem.

Japin vychází ve svém románu ze skutečné epizody Casanovova života, jak ji zachycují jeho paměti, předkládá však vlastní svébytnou verzi, soustřeďující se především na Luciinu osobnost a naplňující tragický příběh někdejších milenců fascinujícím obsahem i řadou historických souvislostí.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související