Armádní, záchranářská i železniční technika má sraz v Pardubicích, víkend patří Retroměstečku

5. září 2022

Pardubická Masarykova kasárna ožijí o víkendu už devátým ročníkem Retroměstečka. Na své si přijdou milovníci současné i historické techniky. Představí se složky IZS, armádní technika, železniční technika, a mnoho dalšího. Retrohračky, šlapací autíčka, nebo bojovka s Retráčkem budou velkým lákadlem pro mladší návštěvníky.

„Celý areál je doslova nabušený různými stanovišti. Akčními, nebo pozorovatelnými. V areálu jsou dvě základní arény, hasičská a tankodrom. V těchto arénách probíhá celý den program, rozdělený po asi 15 minutách. Člověk si může vybrat jednu ze dvou arén, nebo si to proběhat, protože se to dá časově prostřídat. Nebo můžete chodit po celém areálu a dívat se, bláznit a bavit se,“ láká pořadatel Miroslav Toman.

Pardubické vojenské retroměstečko

Program začíná krátce po deváté hodině. Oficiální zahájení proběhne ve 12 hodin, kdy zazní česká a slovenská hymna, za příznivého počasí nad areálem proletí dobové letouny letky R.A.F. Station Czechoslovakia následované současnými stroji JAS 39 Gripen a vše završí houkání sirén a „majáčkování“ všech zúčastněných vozů IZS.

Raritní nakladač

Každý rok představí v rámci Retroměstečka také nějakou specialitu a letošek nebude výjimkou. „Většinou se chlubíme něčím z tankodromu, nebo zvláštní hasičskou technikou. Ale letos máme takovou raritku. Protože máme i oblast dožínkovou a zemědělskou, tak budeme mít v Retroměstečku nakladač T 172 vyrobený v NDR. Je to zrekonstruovaný kousek a v tomto stavu je jediný ze dvou pojízdných kusů v republice,“ říká Miroslav Toman.

Páteční plavení Labe

Součástí programu Retroměstečka jsou i ukázky obojživelníků na Labi

„To je naše tradiční předakce, takové poslední promo, že se o víkendu bude něco dít. U Wonkova mostu se nám sjedou obojživelná technika, něco od hasičů, něco od policie plus nějaké lodě. Kromě toho, že se budou předvádět, tak kdo chce, ten se může svézt,“ zve Miroslav Toman.

Co dál nabídne letošní ročník Retroměstečka? Poslechněte si celé povídání s pořadatelem Miroslavem Tomanem, nebo koukněte na stránky retromestecko.cz.

Spustit audio

Související