Archeologové připomenou svůj den na sedmdesáti místech

19. říjen 2017

Den archeologie byl poprvé pořádán v roce 2011 ve Spojených státech amerických. Čeští archeologové se připojili o tři roky později. „Jedná se o celosvětovou akci, kterou se archeologové snaží přitáhnout veřejnost k archeologii,“ říká Pavel Titz.

„Jde nám převedším o to, budovat vztah veřejnosti k archeologii. Naším cílem není dělat z lidí archeology, ale poučené laiky, kteří chápou proč je třeba archeologií se zabývat,“ dodává Titz.

Zapojí se Pardubice i Chrudim

„V pátek v 16 hodin začíná exkurze archeologickou expozicí. Budu provázet výstavou a mluvit o artefaktech, které jsme našli v pardubickém okrese. Návštěvníci uvidí to nejlepší, co máme v depozitáři. Řeč bude o nálezech se Slepotic z doby laténské, historických Keltů, máme tam zlaté šperky, kozlíka z Třebosic,“ láká František Kašpárek.

Čtěte také

Další událostí pro veřejnost bude přednáška doktora Fojtíka z Ústavu archeologické památkové péče ve středu 25. října v 18 hodin v muzeu. „Mluvit se bude o pohřebištích na střední Moravě, tam bych chtěl zmínit zajímavost – hrob, kde proběhl porod v rakvi a zároveň na těch pohřebištích byly provedeny analýzy za použití nejnovějších metod,“ říká František Kašpárek.

Bronzové vědro s motivy slunečních kotoučů

V sobotu v deset hodin se svým programem k mezinárodnímu dni archeologie připojí i Chrudim. „Před stánkem regionálního muzea v Chrudimi na Resselově náměstí se sejdeme s veřejností a společně se vypravíme procházkou a s komentovanou prohlídkou po zbytcích chrudimského opevnění. Řekneme si zajímavosti, bude možné si na ty konkrétní věci sáhnout, bude to takový styk přímo s minulostí,“ zve Jan Musil.

Program ke dni archeologie
  • 20. října 16:00 Pardubice - komentovaná prohlídka Východočeského muzea s Františkem Kašpárkem

  • 21. října 10:00 Chrudim - komentovaná prohlídka nově objevovaného středověkého chrudimského opevnění (sraz Resselovo náměstí)

  • 25. října 18.00 Pardubice – přednáška Výběr raně středověkých pohřebišť na střední Moravě s Pavlem Fojtíkem ve Východočeském muzeu v Pardubicích

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.