Archeologický informační systém a staroegyptské lékařství - se vzpomínkou na egyptologa Břetislava Vachalu

5. červenec 2020

Poslechněte si:

01:05 - Objevy a události
04:18 - Archeologický informační systém České republiky
19:15 - Příběhy s nulou: Vítězství socialismu v Československu
23:50 - Kniha měsíce: Řád času
26:28 - Soutěž o Knihu měsíce
27:34 - Staroegyptské lékařství se vzpomínkou...

V úvodním přehledu zajímavostí se zmíníme o objevu dvou největších tanzanitů, afrických drahokamů, jaké se kdy podařilo najít a také o velkém nebezpečí, které hrozí všem delfínům v Biskajském zálivu; mohou za to rybáři. Povíme si o pokračující misi české družice VZLUSAT-1, která krouží ve vesmíru už třetím rokem, představíme program dvou kosmických turistů, kteří by se měli vydat na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS za tři roky, a také o výhledové misi amerických astronautů z projektu Artemis, kteří by v roce 2024 měli přistát na Měsíci.

Digitální archeologie a veřejnost

Nádobka z období kultury zvoncovitých pohárů

V minulém pořadu jsme se vás snažili nalákat na bohatý program vycházek, organizovaný odborníky v rámci tzv. Archeologického léta. Mnoho zajímavého se však můžete dozvědět i z domova, prostřednictvím obrazovky vašeho počítače. Stačí navštívit web Archeologického informačního systému České republiky, plný informací určených nejen profesionálům, ale také zájemcům o historii z řad veřejnosti. Jak uslyšíte, tyto informace jsou z velké části přístupné opravdu každému.

Papírový archiv Archeologického ústavu je starý jako ústav sám – nedávno oslavil 100 let své existence. Kdy se archeologové rozhodli, že se vydají digitální cestou zpracování informací? Z jakých informačních systémů a služeb se Archeologický informační systém skládá – jak vypadají, co obsahují a komu jsou určené? O tom hovoří správce infrastruktury Archeologického informačního systému, archeolog David Novák z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Praze.

Vzpomínka na egyptologa Břetislava Vachalu

Egyptolog Břetislav Vachala na snímku z roku 2009

Ve středu 24. června ztratila česká egyptologie jednu ze svých výrazných osobností. Odešel profesor Břetislav Vachala, dlouholetý účastník výzkumů v Egyptě, znalec staroegyptského jazyka, duchovního odkazu a písemnictví. Do češtiny přeložil mj. nejznámější staroegyptské náboženské dílo, Knihu mrtvých. Vydal překlady tzv. naučení, povídek nebo milostné poezie. Psal nejen odborné, ale i popularizační články a publikace, přednášel pro veřejnost a působil jako pedagog. V našem magazínu jste se s ním mohli setkat naposledy v roce 2012, nad stránkami prvního dílu publikace Lékařství starých Egypťanů. Psal ji společně s egyptoložkou Hanou Vymazalovou a antropologem a archeologem Evženem Strouhalem.

Co všechno znali staroegyptští lékaři? Daly by se jejich tisíce let staré postupy použít i dnes? A z jakých zdrojů a pramenů naše informace o staroegyptském lékařství pocházejí? Také o tom nám v roce 2012 vyprávěl egyptolog Břetislav Vachala.

Spustit audio

Související