Aprílový humor v časech reálného socialismu

1. duben 2016

Aprílové žertíky spojené s 1. dubnem mají u nás – a to i mediálně – zakořeněnou tradici. Přestože tato tradice platí i pro 30. dubna, není toto datum v dnešní době s aprílem téměř vůbec spojováno.

V rozhlasovém archivu se nám nepodařilo dohledat žádné aprílové pořady z padesátých let, doba byla možná příliš vážná a odvysílané aprílové estrády se zřejmě nezaznamenávaly. Zato se dochovalo něco jiného - v duchu řízeného návratu tohoto období k folklóru, který skutečně autentickému folklóru více ublížil, než prospěl, se nachází v rozhlasovém archivu záznam aprílových zvyků, šprýmů a písní z Chodska. Nahrávka je minimálně zajímavá a ukázka z ní si uslyšíte v pořadu.

Folklór, politika a sex

Zlatou érou rozhlasových aprílových pořadů byla šedesátá léta, a to konkrétně do roku 1967 (v krizovém období byly zřejmě jiné starosti). Právě z nich pochází většina našich ukázek: Miroslav Horníček jako lidový vypravěč, část méně známé scénky s Lipského Hlustvisihákem, parodie na aparátní politické projevy, nezbytné perličky ze školních úloh, opatrná společenská satira, a také roztomilé reklamní parodie na dobové písně. Nevešly se delší scénky, samostatné písňové parodie i některé skeče, příliš svázané se svou dobou.

Šedivé normalizační bezčasí bylo v tomto ohledu daleko střídmější a kromě několika retro výběrů (buď ze starších pořadů obecně nebo z aprílové tvorby šedesátých let) se k tématu samotnému nezachovalo z této doby mnoho podstatného. Přitom tištěná média – např. některé deníky – otiskovala v tento den nejrůznější, více či méně podařené žerty a mystifikace. Ovšem jeden blíže nedatovaný záznam v rozhlasovém archivu nás přesto zaujal a do našeho pořadu byl zařazen.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.