Antimonopolní úřad povolil spojení litoměřické nemocnice se společnosti Krajská zdravotní

2. červenec 2020 14:14

Antimonopolní úřad povolil spojení litoměřické nemocnice se společnosti Krajská zdravotní. Tu vlastní Ústecký kraj. Převod nemocnice pod kraj už schválila zastupitelstva města i kraje.

Před vlastním převzetím litoměřické nemocnice musí kraj a město ještě vyřešit otázku evropských dotací. Litoměřická nemocnice je čerpala například na opravy operačních sálů nebo nákup přístrojů pro iktové centrum. Prozatím ale operační programy převod na nového vlastníka neschválili.

O problému se tak bude jednat na ministerstvu pro místní rozvoj a financí. Pokud operační programy převod neschválí, je možné, že by nemocnice musela dotace vracet. V takovém případě může jít podle Karla Krejzy o víc než 100 milionů korun.

„Budeme tam hledat řešení, protože v této chvíli, se přiznám, že ho nemám,“ zmínil místostarosta Litoměřic Karel Krejza z ODS.

Pokud se podaří dotáhnout převod litoměřické nemocnice pod Krajskou zdravotní, zařadí se zdravotnické zařízení vedle nemocnic v Mostě, Teplicích, Chomutově Děčíně a v Ústí nad Labem.

Litoměřice začaly s krajem o převzetí nemocnice vyjednávat po neúspěšném hledání soukromého investora. To odmítli také obyvatelé Litoměřic v loňském referendu, kdy určili, že nemocnici má provozovat pouze veřejnoprávní subjekt, tedy město, kraj nebo stát.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související