Amatérští hledači s detektory kovů jsou archeologům někdy prospěšní, jindy vyloženě škodí

28. duben 2015

Poznáte je snadno. Volný čas tráví v přírodě hodinami pomalé chůze s pípajícím detektorem kovů v ruce. Jsou to novodobí lovci pokladů. Před pár týdny polekala turnovské archeology zpráva o tom, že do jedné z chráněných jeskyní v Klokočských skalách v Českém ráji vnikli právě hledači s detektory. A rozryli místo, které archeologové zkoumali.

Jak říká archeolog Jan Prostředník z Českého ráje v Turnově, naštěstí na místě nedošlo k poškození historických terénů. Obává se však, že je to jen otázkou času, kdy bude další skupina hledačů úspěšnější a poškodí toho podstatně více.

Tzv. detektoráři škodí především tak, že tím, že vytáhnou ze země jednotlivý předmět, poškodí zároveň nálezový kontext a výrazně tím znehodnotí tyto nálezové lokality.

Čtěte také

Větší hlídání nálezových lokalit je v těchto případech na místě. Zároveň ale archeologové věří na osvětu. Detektoráři se v podstatě dělí na dvě skupiny. Jedna svým hledáním vyloženě škodí, ta druhá spolupracuje.

Jedním z detektorářů, kteří s archeology spolupracují, je pan Tomáš Krámský. Patřil ke skupině detektorářů, kteří hledají pozůstatky války, tedy munici a zbraně. Nyní se zajímá spíše o historii okolí Českého ráje, Keltů a Římanů. Při svém pátrání spolupracuje s archeology. V poslední době bylo velkým překvapením nález římského zvonu, který byl v perfektním stavu, nebo římské šipky či zbytky bronzu.

Spustit audio