Amatérský box je v útlumu, doplatilo na to i Ústí

15. červen 2014

Český amatérský box se aktuálně nachází v nelehkém období. Na nedávné mezinárodní Velké ceně v boxu v Ústí nad Labem nebyl ve finálovém programu ani jeden český reprezentant. Byl to historický moment, o který ale nikdo nestál.

Podle šéfa českého amatérského boxu Svatopluka Žáčka to jen dokazuje, že český box je momentálně v útlumu. "Nemáme širokou základnu, ale to jsme neměli nikdy. Vždycky to bylo o jednotlivcích. Teď měl Chládek medaili na MS juniorů, ale v seniorech zatím neprorazil," řekl Žáček.

Slibná budoucnost se rýsovala pro Tomáše Adámka. Ten ale prchl k profesionálům. "Podle mě odešel brzo. Naslibovali mu hory s horákama, pak s ním pěkně vydrbali. Věděl o tom on i jeho trenér, ale bylo pozdě," uvedl svazový předseda.

Úpadek českého boxu úzce souvisí i s tím, že s problémy se potýká dlouholetá bašta tohoto sportu - oddíl v Ústí nad Labem, ještě nedávno český mistr plný reprezentantů. "Středisko tu funguje, ale v omezeném programu. Že Ústí vystoupilo z extraligy byl jen důkaz, že nejsou finance. Kluky jsme pustili do extraligy. Teď se tu našel oddíl, s ním se dáme možná dohromady. Zatím je to na začátku, ale jsou to mladí kluci, kteří chtějí být v extralize nebo v první lize. Tak uvidíme," věří Žáček, že se v Ústí blýská na lepší časy.

autor: dak
Spustit audio