Alzheimerovou chorobou trpí v Česku zhruba 150 tisíc lidí a další stále přibývají

12. květen 2015

Jde o nevyléčitelné onemocnění, ale jeho průběh je možné mírnit léky. Záleží na včasné diagnostice, což ale často bývá problém. Choroba totiž nepostihuje jen ty nejstarší z nás.

Příkladem je osud Niny Baláčkové z Ústí nad Labem, která se dozvěděla, že má Alzheimerovu chorobu ve svých 48 letech. Problému neprospívá ani skutečnost, že v republice chybí specializovaná místa, která by těmto lidem nabídla pomoc, kterou potřebují.

Nina Baláčková pracovala jako účetní. V tom jí ovšem Alzheimerova choroba nedovolila pokračovat. Obtíží, se kterými kvůli nemoci bojuje, je hodně, nicméně se stále snaží být co nejvíc aktivní.

Je místopředsedkyní Evropské pracovní skupiny lidí s demencí. Chorobu ji diagnostikovali skoro až po dvou letech, kdy si začala uvědomovat, že něco není úplně v pořádku.

Podle primáře z psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích Tomáše Turka se Alzheimerova choroba často zbytečně neodhalí včas. Upozorňuje na to, že psychiatr nebo neurolog pravděpodobně rozezná Alzheimerovu chorobu rychleji. Problém vzniká v tom, že lidé s Alzheimerovou chorobou v Česku často nedostávají specifickou péči, kterou potřebují.

Systém péče o nemocné, ale i péče a pomoc pro jejich rodiny postrádá v Česku i Jana Hýblová, členka správní rady České Alzheimerovské společnosti.

Odborníci se shodují na tom, že statistiky, které ukazují, že nemocných Alzheimerovou chorobou je v Česku zhruba 150.000, neukazují reálná čísla. Nemocných, ale nediagnostikovaných, je podle nich mnohem více.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio