Alfred Nobel. Vynálezce dynamitu a filantrop

Alfred Nobel se narodil do bohaté, vážené rodiny a dostalo se mu tak perfektního vzdělání. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsal Lukáš Zicha.

Kromě chemie, která se mu stala doslova celoživotní láskou, miloval literaturu a mluvil plynně čtyřmi jazyky. Jako vědec je podepsán pod 355 patenty a do jisté míry by mohl představovat archetyp klasického vynálezce, uzavřeného podivína s nesmělým vztahem k ženám. Až potud by to asi byla pravda.

Nobelova cena

Založil sedmdesát továren ve dvaceti zemích světa

Pokud ale šlo o obchod, stával se pragmatickým dravcem, který věděl, kdy a co má dělat. Kdy prodávat a kdy kupovat. Za svůj život založil na sedmdesát továren ve dvaceti zemích světa. Investoval do mnoha odvětví a vydělal řekněme až pohádkové jmění.

Vydejte se s námi po stopách vzniku Nobelových cen a dozvíte se, jakou roli v životě Alfreda Nobela sehrála jedna slavná pražská rodačka.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit událostem, které se odehrály na mýtické české hoře.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související