Alexandr von Humboldt zanechal stopu i na severu Čech. Je zde po něm pojmenována řada vyhlídek

25. únor 2021

Na přelomu 18. a 19. století zavítal slavný cestovatel Alexandr Humboldt mnohokrát i na sever Čech. Jsou po něm pojmenovány různé vyhlídky – tvrdil o nich, že jsou z nich nejkrásnější rozhledy na světě. My vám představíme tři z nich.

Alexandr Humboldt se rozhlížel z Bukové hory, z Milešovky i z Větruše. Zkoumal náš kraj opravdu důkladně a s nadšením.

Královna Českého středohoří, Milešovka, je svým krásným kruhovým rozhledem pověstná a učarovala i tomuto německému přírodovědci. Vystoupal na ni v roce 1819 a udělil jí pochvalu – třetí nejkrásnější výhled na světě. Alespoň pro něj.

Baron Alexander von Humboldt na obraze Julia Schradera z roku 1859

Už v té době výletníci na Milešovce nocovali, aby si mohl užít kouzelný východ slunce.

Pojďme ale v Humboldtových stopách dál. Míříme na Bukovou horu. Poblíž vysílače je skalní vyhlídka jménem Humboldtova vyhlídka. I tento výhled na Labské údolí a České středohoří cestovateli učaroval a věříme, že učaruje i vám. Kousek pod skalní vyhlídkou jsou ledové jámy a jeskyně, kde se led drží celý rok.

Další vyhlídku jménem Humboldtova budeme mít už brzy nad zámečkem Větruše. Klub českých turistů totiž plánuje vybudovat na tomto místě, jako poctu slavnému cestovateli, odpočinkovou dřevěnou lavici a dokonce i cestovatelovu dřevěnou sochu. Tak se třeba letos této milé turistické novinky dočkáme.

Alexandr von Humboldt pobýval často i v teplických lázních. Je po něm pojmenovaný turistický vláček, který jezdí v historickém centru Teplic.

Spustit audio

Související