Alexandr Makedonský Alexandrii nezaložil

24. duben 2006
Monitor

Nedávný objev francouzských vědců může učinit převrat v antické historii.

Jak informuje agentura RIA Novosti, vědci z francouzské Univerzity Paula Cézanna tvrdí, že Alexandr Makedonský nezaložil Alexandrii, ale pouze ji znovu objevil. Podrobné výzkumy půdy prokázaly, že lidé v této oblasti žili dlouho před příchodem Alexandra Makedonského a jeho armády.

Vědci zkoumali především množství olova v půdě. Olovo spolu se zlatem, stříbrem, mědí, cínem, rtutí a železem bylo používáno už v období starověku. Egypťané pravděpodobně užívali olovo už kolem roku 5000 před naším letopočtem. Ve starověku se využívala olověná ložiska ve Středomoří a v Anglii, zvlášť dobře jsou známy olověné trubky v římských vodovodech. Olovo mělo nejrůznější funkce, což dokazuje například fakt, že Egypťanky si černily obočí a řasy mletým sulfidem olovnatým smíchaným s ovčím tukem. Olovo má pro archeology navíc jednu velkou výhodu, a sice že v půdě zůstane téměř na věky, což samozřejmě není výhodou pro přírodu.

Zvýšený obsah olova ukázal, že v letech 2680 až 2180 a potom znovu v letech 1000 až 800 před naším letopočtem bylo toto místo osídleno. Vzhledem k umístění u Středozemního moře se zdejší lidé živili hlavně rybolovem a stavbou lodí. Tyto teorie potvrzují i starověké texty, podle kterých se osada v této oblasti nazývala Rhakotis. Úroveň olova se pak ještě výrazněji zvyšuje ve vrstvách půdy, které se vztahují k letům po roce 330 před naším letopočtem, tedy k době, kdy sem přišla armáda Alexandra Makedonského, a dále pak k nadvládě Římanů.

Dříve historikové předpokládali, že Alexandr založil město 16. dubna 331 před naším letopočtem (tehdy mu bylo 25 let). V tento den údajně Alexandr osobně odkrokoval oblast země o rozměru 5,3 x 1,2 kilometrů. Ve slavnostním průvodu za ním pochodoval velekněz, který posypával stopy císaře moukou z ječmene. Podle předpovědi proroka právě tato mouka měla usmířit bohy a přesvědčit je, aby pomohli císaři uskutečnit jeho úmysl. Tím bylo vybudovat město, které se stane centrem starověké kultury a obchodu. Ale i přes to, že Alexandr Makedonský Alexandrii patrně nezaložil, nemůžeme mu upřít největší podíl na jejím rozvoji.

Spustit audio