Aleš Brožek - ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem

Ve středu 22. dubna jsme si povídali o knížkách s ředitelem Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem Alešem Brožkem. Audiozáznam i přepis rozhovoru naleznete uvnitř článku...

Eva Bucharová, moderátorka: Krásný den z Českého rozhlasu Sever vám přeje Eva Bucharová. No a můj host, dnešní host už je tady, pan Aleš Brožek, dobrý den.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Dobrý den.

Eva Bucharová, moderátorka: Pan Aleš Brožek je ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem a dnes máme velmi poetické téma, o kterém budeme mluvit, a to je anketa Kniha mého srdce. Říkám, pane Brožku, dobře anketa? Nebo mne opravíte?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Ano, já bych to taky tak nazval, anketa, i když pokud to někdo bude nazývat třeba soutěž, tak i tak to může být.

Eva Bucharová, moderátorka: Můžeme to nazvat i soutěží. A je tato anketa novinkou u nás v České republice?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Úplnou novinkou ne, protože lidé už před několika lety mohli dát hlas v soutěži nazvané Moje kniha a je pravda taky, že už i Britové si tady toto něco odzkoušeli, takže my jsme to pak od nich přebírali.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm a když se tedy posuneme do Británie, podíváme se, jak tam tahle soutěž dopadla, tak měla úspěch? Zajímala lidi? Zajímala širší veřejnost?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Měla velký úspěch, právě proto my doufáme, že takový úspěch bude i u nás. Přitom v Anglii, tam je trochu ještě horší situace, tam se uvádí, že je 20 % negramotných, to u nás, já věřím, že to může být tak maximálně do těch 10ti %. No a ohlasy byly takové, že soutěžila spousta lidí, oni teda byli velice šikovní, takže do toho zapojili třeba i fotbalová mužstva.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, my si o anketě Kniha mého srdce budeme dnes podrobně povídat, ale na úvod si řekněme, odkdy vlastně probíhá a kdy skončí.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, první kolo začalo 4. dubna a už skončilo, takže poslední hlasy se mohly dát 19. dubna. V této chvíli už jenom přepisují knihovníci anketní lístky od těch hlasujících, kteří nedokázali pracovat s počítačem a neuložili své hlasy přímo na počítač, ovšem po 9. květnu pak bude zase další hlasování.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm a úplný závěr té ankety?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Počítáme, že 10. října bychom se měli dozvědět, kterých TOP 12, čili těch 12 titulů, které to vyhrály.

Eva Bucharová, moderátorka: Hezké dopoledne s Českým rozhlasem Sever vám přejeme. S panem Alešem Brožkem, ředitelem Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem si budeme dnes povídat o anketě Kniha mého srdce, jejíž první kolo začalo vlastně, říkali jsme 4. dubna?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Přesně tak.

Eva Bucharová, moderátorka: Čtvrtého dubna. Tohle první kolo už je uzavřeno, budou následovat kola další, no a vlastně v tom prvním kole byl neomezený, neomezená možnost hlasovat pro jakoukoli knihu. Kolik tak těch titulů bylo k dispozici? Protože na internetu byly k dispozici ty knížky.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, ano, bohužel to nebylo úplně neomezené, protože nemohli hlasovat čtenáři o oblíbené poezii a naučné literatuře.

Eva Bucharová, moderátorka: Ano.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: To, hlavně teda poezie, to mám pocit, že některým lidem vadila, když jsme teď ukládali hlasovací kupony od těch čtenářů, kteří neumí pracovat s internetem, tak jsme tam třeba našli Erbenovu Kytici. Takže tu jsme uložit nemohli, protože i když se ukládá, nebo když čtenáři mohli vstupovat na webové stránky, tak si mohli vybírat z takové databáze a tam byly jenom vlastně prozaická díla.

Eva Bucharová, moderátorka: Dokonce jste mi říkal při písničce, že ani nemuseli znát ten přesný název knihy. Takže tam vznikalo, vznikaly různé humorné situace, například toho Švejka jste mi tady jmenoval.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Přesně tak, to taky musíme chápat čtenáře. Třeba Švejk vyšel v různých podobách, v různých názvech, takže proto ta databáze pomáhala. Stačilo napsat třeba slovo "Hašek" a podívat se, která díla od Haška tam jsou. Jsou taky i takoví čtenáři, pro které Kniha mého srdce byla kniha, řada knížek od jednoho autora, takže si pak mohli vybírat. To byl případ Karla Čapka. Tam jsme viděli, že Bílá nemoc se tam objevila, R.U.R. dávali hlasy a podobně.

Eva Bucharová, moderátorka: A vy jste museli vlastně tyhle hlasy neúplné nějakým způsobem opravovat za ty čtenáře?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Ano, ano. Přesně tak a navíc i někteří čtenáři dávali hlasy knihám, které v databázi nebyly, protože to nebyla databáze úplná, kompletní, že, takže tím pádem ještě knihovníci vlastně museli posuzovat, jestli tu knihu tam zařadí pak nebo ne dodatečně.

Eva Bucharová, moderátorka: No, nicméně po pouhopouhých 15ti dnech hlasování na internetu hlasovalo 70 tisíc lidí, vy jste obdrželi 70 tisíc hlasů, a to nepočítáme ještě hlasy z lístečků, které budete teprve sčítat, což je neuvěřitelné množství. Jakým způsobem jste třeba eliminovali nějaké pokusy o podvod nebo o vícehlasé hlasování?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, je skutečně pravdou, že byla snaha, aby, i když statistika je přes ... vlastně přesný součet nepřesných čísel, takže i ten výsledek potom asi bude trochu někým zpochybňován, nicméně víme, že lidi jsou schopni, že byli, že by si mohli udělat nějaký prográmek, který by i za ně hlasoval a jedné, jednomu titulu by dával spousta hlasů. Dokonce v průběhu hlasování jsme dostali informaci, že u jedné publikace byl zaznamenán pokus, aby získala více hlasů, ovšem ozvali se knihovníci, že to nemusí být úplně chybná věc, protože to je knížka, která byla zfilmována a o které mezi dětskými čtenáři se hodně hovoří, je to knížka Stmívání, takže museli jsme dát na to pozor. Bylo to ochráněno třeba i tím, že hlasující musel uvést svoji e-mailovou adresu a jemu potom přišel na e-mailovou adresu požadavek, aby potvrdil svůj hlas a také bylo to ochráněno, že kdyby uvedl znova stejnou e-mailovou adresu, tak už by nemohl dát další hlas. Ale je pravda, že jsou vychytralí čtenáři nebo obyvatelé naší země, kteří mají více e-mailových adres, takže nelze vyloučit, že mezi 70ti tisíci hlasy to nebylo 70 tisíc čtenářů, ale že jich bylo o trošku méně.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm, my si za chvilinku budeme povídat o tom prvním kole, které de facto bylo už uzavřeno a jinak ještě upozorníme na webové stránky, kde si lidé mohou o anketě Kniha mého srdce přečíst a i hlasovat vlastně v těch následujících kolech. Takže ty webovky?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Ta adresa je poměrně jednoduchá, dvojitá w jsou to, čili - www.knihasrdce.cz.

Eva Bucharová, moderátorka: Na Českém rozhlase Sever si budu i dále s panem Alešem Brožkem, ředitelem Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem povídat o anketě Kniha mého srdce. První kolo této ankety máme za sebou, čili do dalšího kola se dostává 100 knih, ze kterých budeme dál vybírat.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Ano.

Eva Bucharová, moderátorka: Můžeme si povědět něco o tom třeba, které ty tituly se hodně často objevovaly mezi čtenáři?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Můžeme. No, na jednu stranu trochu se tají, zatím nevíme, která to bude stovka, ani se to teď neví, protože dodneška dopoledne ještě můžeme ukládat hlasovací kupony, takže se pořadí asi bude trochu měnit, ale už z těch hlasovacích kuponů, které jsme ukládali my v Ústí, tak můžeme říci, která knížka by to mezi ústeckými čtenáři vyhrála. Skutečně nejvíce hlasovacích lístků jsme měli na knížku Vejce a já od Betty MacDonaldová, ale možná, že v jiných krajích zase budou preferovat jinou knížku. Já už jsem hovořil o Karlu Čapkovi, který se tady hodně objevoval. Mne i potěšilo, když jsem si prohlížel databázi, že tam byly tituly autorů ze severních Čech, Ladislav Muška tam měl asi dva tituly nebo Arnošt Herman, dokonce i mladý lounský spisovatel Aleš Stroukal se svojí knížkou, která má poněkud zvláštní název, protože se jmenuje Stolicování a týká se zajímavých nebo takových těch humorných příběhů, které se stávají člověku, když má teda určité problémy s břichem, s bolením břicha, takže i to se tam objevilo a zřejmě to pár hlasů získá. Ovšem na druhou stranu nedělejme si iluze, že by severočeští autoři se dostali do stovky. Je tady velice silná konkurence, takže spíš počítáme, že mezi těmi, které se dostanou, a to jsem hovořil zatím o českých knihách ...

Eva Bucharová, moderátorka: Ano, ano.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Když se podíváme na výsledky Velké Británie, představte si, tam teda nevybírali nakonec 12 knih, ale 21 knih a z těch 21ti knížek 20 jich bylo od britských autorů, pouze jedna knížka od Lva Nikolajeviče Tolstého byla zahraniční.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak to byli jistě hrdí na to.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, to, to já zase věřím, že u nás ..., no, u nás to bude určitě taky hodně českých knížek, ale přeci jenom knihy zahraničních autorů budou mít vliv určitě také veliký.

Eva Bucharová, moderátorka: Když jste, pane Brožku, prohlížel to hlasování, tu databázi, byla tam třeba kniha, kterou jste vůbec neznal, v životě jste o ní neslyšel?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, byly takové skutečně, ale v databázi byly víceméně ..., já jsem neměl problémy všechny knihy, co tam byly napsány, tak v databázi byly, pouze tam nebyla Kytice, ale to je sbírka básní, takže ta neměla šanci, a pak tam byla knížka od Vojty Beneše, to byl bratr prezidenta Edvarda Beneše a já si nejsem tak jistý, jestli to náhodou nebyla naučná kniha. Takže jsem ji potom sice tam uložil, ale ukládal jsem ji jako titul, jako návrh titulu na zařazení. Takových titulů tam určitě bylo více. Ta databáze nebyla stoprocentní a knihovníci pak posuzovali, jestli dají, jestli hlas dají této knize, jestli ji potom zařadí mezi vyjmenované nebo ne.

Eva Bucharová, moderátorka: Dá se z těch dosavadních 70ti tisíc hlasů po internetu poznat, co to je za lidi, co to je za čtenáře? Třeba, jak jsou staří, nebo co jsou zač?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, my doufáme, že ta akce se dotkla hodně mladých čtenářů, protože když si nalijeme čistého vína, tak snažíme se, aby se zvýšila čtivost knížek, aby lidi víc četli knihy, chodili víc do knihoven a nejvíce nás trápí právě skupina těch nejmladších, kteří preferují spíš dívání se na filmy, na internetu, pouštění hudby a podobně. No, na druhou stranu zase předpokládám, že mladí čtenáři měli e-mailové adresy, takže se sami uložili do databáze, takže my jsme přepisovali spíš lístky starších obyvatel našeho města a okolí, i když i těm jsme radili, jak si vytvořit e-mailovou adresu, protože se to může hodit kdykoli, nejenom na účast v anketě, ale i na posílání e-mailů, pozdravů svým nejbližším a podobně. Takže já věřím, že se tato akce, tato soutěž týkala celého našeho národa.

Eva Bucharová, moderátorka: Takže hlasy jsou anonymní a poznat se to nedá, kdo hlasuje?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Ne.

Eva Bucharová, moderátorka: Dobře. Tak my si budeme o anketě Kniha mého roku ... ještě povídat, ale teď si dáme jednu hezkou písničku.

Eva Bucharová, moderátorka: S panem Alešem Brožkem ze Severočeské vědecké knihovny si budu ještě chvilinku povídat o anketě Kniha mého srdce. My jsme tady říkali, že zatím tedy v tom prvním kole bude vybráno 100 knížek. Čeká nás takový slavnostní večer v televizi na ČT 1, to bude 9. května, ...

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Ano.

Eva Bucharová, moderátorka: ... kde tedy bude těch 100 knih prezentováno, a potom tedy se bude hlasovat už pouze z té stovky do, do jakého kola, jak to bude dál?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, aby to bylo stále napínavé, tak vypadá to tak, že už 20. června se dozvíme, kterých 12 bylo vybráno ze stovky a zase abychom nevěděli všechno, tak už v té stovce nebude stanoveno pořadí, čili nebude to uděláno podle té knihy, která byla nejčastější a i v té, v té dvanáctce 20. června, tam se zřejmě dozvíme jenom 12 titulů, zatímco na závěr finále 10. října tam už bude boj skutečně o jednotlivá pořadí, takže tam patrně bude i hlasování diváků v průběhu večera, takže se bude zřejmě ještě stále měnit pořadí a knížky, tituly se budou různě předbíhat.

Eva Bucharová, moderátorka: Anketa Kniha mého srdce, to není pouhopouhá anketa, pouhopouhé hlasování. Má celá tahle akce nějaký hlubší smysl. Takže jaká je pointa vlastně té ankety Kniha mého srdce?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: No, já věřím, že lidi sledováním tohoto pořadu nebo zapojením se do této ankety, že si uvědomí, že to byla právě kniha, která jim pomáhala, když byli v různých nesnázích a která jim i pomáhá. Vzpomeňme si na lidi těžce nemocné, pro které zrovna knížka, když se donese do nemocnice tak, a je to jejich kniha, kniha jejich srdce většinou, oni si sami o ní řeknou, aby si ji mohli ještě přečíst, když mají těžké chvilky, takže takhle jim to pomáhá, a to je asi takový konkrétní přínos. Jinak pro nás knihovníky přínosem je hlavně, že se zvýší obliba o četbu knížek a i my skutečně si slibujeme od toho, že k nám začnou přicházet další čtenáři, ti, kteří k nám nikdy nenašli cestu, takže si cestu najdou teď.

Eva Bucharová, moderátorka: No a těch 12 titulů, těch 12 vítězů budete nějakým způsobem prezentovat, jste říkal, u vás v knihovně nebo v každé knihovně.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Počítám, že to nebude jenom naše knihovna a že spousta knihoven využívá této šance, aby se zviditelnila. My teda počítáme, že jakmile budeme znát 9. května stovku nejlepších knížek, takže je dáme na regály, aby si čtenáři je mohli bez nějaký námahy je najít, bez používání on-line elektronických katalogů, anebo bez hledání na různých regálech, protože my máme veliký fond, stotisícový fond, takže máme knížky pak různě zařazené podle toho, jestli jsou humoristické nebo podle názvu, podle jmen autorů, tak bychom to chtěli dát na jedno místo, abychom usnadnili čtenářům vyhledávání. Ale je potřeba, aby přišli co nejdřív, takže určitě zas tolik exemplářů mít nebudeme.

Eva Bucharová, moderátorka: Hm a prozradíte, pane Brožku na závěr našeho povídání "knihu vašeho srdce"?

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Prozradím, já se tím netajím. Na mne, na mne měla velký vliv právě kniha o mluvícím kocourkovi, kocourovi Mikešovi. Věřím, že většina tuto knížku zná, i když na druhou stranu ony současný děti, který jsou odkojeny Harry Potterem, možná ji neznají. Je to knížka Josefa Lady o mluvícím kocourku Mikešovi.

Eva Bucharová, moderátorka: Tak děkujeme, že jste nám to prozradil, no a jinak samozřejmě pro posluchače, pro čtenáře dál fungují internetové stránky, kde mohou anketu Kniha mého srdce nejenom sledovat, ale i dál hlasovat a jsou to stránky www.knihasrdce.cz. Naším hostem byl dnes pan Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: . Děkujeme za návštěvu, no a ať se anketě Kniha mého srdce daří.

Aleš Brožek, ředitel Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem: Já taky děkuji a někdy zase na shledanou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.