Akrobatické divadlo desítky metrů nad zemí. Nad Českým Krumlovem chodí provazochodci

24. červen 2022 08:26

Když zvednete v Českém Krumlově hlavu k nebi, uvidíte až neuvěřitelné výjevy. Mezi zámkem a historickým centrem se procházejí po napnutých lanech provazochodci. Festival s názvem Highline potrvá do neděle.

Na lajnu spojující zámeckou vyhlídku u barokního divadla a renesanční budovu hrádku s typickou zámeckou věží se vydal Šimon Sedlák. „Bylo tam dost pádů. Já chodím necelý rok a tady to jenom zkouším. Mojí motivací je hlavně to, že jsem Krumlovák, tak aby tady byl nějaký reprezentant města. Mám ale ještě hodně co trénovat,“ říká.

Šimon Sedlák si hned na úvod vybral nejdelší lajnu, která měří 235 metrů. „Chtěl jsem si zkusit tuhle dlouhou, než se obsadí, protože o ní bude určitě velký zájem. Kluci říkali, že ty další jsou lehčí,“ komentuje.

K tomu, aby člověk dokázal chodit po laně, je podle něj potřeba hlavně nemít strach. „Pracovat s tím v hlavě, ale také umět sedat, vylézat a mít vytrvalost. Pro člověka, který nemá kondičku je to těžké,“ dodává.

Lidé v Českém Krumlově uvidí desítky provazochodců. „Show trvá až do neděle. Nad městem bude napnuto deset slackline ve výšce od deseti až do šedesáti metrů,“ připomíná hlavní organizátor, Michal Pírek z projektu Slack Show.

Čtěte také

Slacklineři budou závodit v rychlosti, v tricích na lajně a předvádět i akrobatické kousky. „Na náměstí máme připraveny dvě paralelní lajny, kde vyznačíme stejně dlouhý úsek. Úkolem slacklinerů bude zaběhnout co nejrychlejší čas,“ popisuje Michal Pírek.

Na programu je i sobotní přechod provazochodců v barokních kostýmech. „Minulý rok jsme to zkoušeli a byla to docela sranda, jenom v kostýmu bylo asi 98 stupňů. Tenhle rok bereme tedy kostýmy jen tři, aby trpěli jenom naši tři kamarádi, ale myslím, že to bude super podívaná,“ směje se organizátor.

Zájemci si mohou vyzkoušet chůzi po laně v městském parku. Dorazila sem s třídou ze Základní školy Plešivec učitelka Lucie Kozáková, která sama lajnu přešla. „Byl to skvělý pocit. Můj taťka natahuje slackline každý rok na chatě, takže už jsem to párkrát zkusila,“ prozrazuje.

Lidé uvidí během víkendu v Českém Krumlově také slacklinery na vorech nebo sjezd na slackboardu s hořící pochodní.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související