8. březen: dáma s raketou a zpěvačka z Marmelády

8. březen 2019
Stalo se dnes

Dneska je pátek 8. března. Pánové, je tu MDŽ!

Já vím, tenhle svátek už se dávno neslaví jako kdysi, když ovínění otcové od rodin přicházeli domů s povadlým asparagusem v ruce a s nějakým tím promile z podnikové oslavy v těle.

Ale myslím, že kytičkou doma neurazíte. Proto dnešní kalendárium věnujeme hned dvěma krásným ženám.

Ta první prožila neuvěřitelný sportovní návrat. Málokdo tenistce Petře Kvitové po jejím přepadení a zranění věřil, že se dokáže vrátit do tenisové špičky. No a podívejte se na to.

Letos byla dokonce ve finále Grandslamu a bůhví, kde její kariéra skončí. Má toho ještě dost před sebou, dnes je jí 29 let a my gratulujeme.

Stejně jako zpěvačce, která začínala už jako malá holčička moderovat v televizi dětský pořad Marmeláda. No a dneska je z ní skvělá zpěvačka.

Pravdou je, že jméno Lucie Vondráčkové poslední dobou plní stránky bulváru spíš kvůli jejímu rozvodu s hokejistou Tomášem Plekancem, ale to my u nás v kalendáriu rozebírat nebudeme. Tak ať se vše daří. Lucii je dnes 39 let.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.