7. srpen: ničivá povodeň na severu a romantický klavír

7. srpen 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 7. srpna, svátek má Lada. Před námi je vlna supertropických dní, ono si to počasí s námi prostě zahrává. I tomu je věnována následující vzpomínka na ničivé povodně na severu Čech z roku 2010.

Všechno to začalo v pátek 6. srpna kolem 20. hodiny večer. To začaly nad Libereckým krajem prudké deště, které trvaly celou noc. Vodní toky včetně malých potoků výrazně zvýšily své průtoky vody a rozlily se po okolí.

V poledne 7. srpna 2010 vystoupala v Chrastavě hladina říčky Jeřice na úroveň 433 cm a spolu s ostatními menšími přítoky a vodou z okolních luk a polí zaplavila téměř celé město. Voda zde způsobila obrovské škody na komunikacích, všechny lávky a několik mostů přes řeku byly strženy, řada domů musela být zdemolována.

Podobná situace byla i na Frýdlantsku a v povodí řeky Smědé. Podle dodatečných údajů se pod vodou ocitlo 79 obcí, zcela zničeno bylo 7 mostů, zahynulo 5 lidí. Strašná, ale přesto ještě živá vzpomínka.

Tak raději něco veselejšího. Jen v málokteré domácnosti v 70. letech chyběla deska romantický klavír Jiřího Maláska.

Tenhle skvělý klavírista byl vlastně taky náš kolega, protože pracoval v rozhlase coby hudební dramaturg. Jiří Malásek zemřel v pouhých 56 letech v Teplicích a dnes by mu bylo 91 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.