7. leden: začíná masopust a pán, který vymyslel hod koblihou v kavárně Slavia

7. leden 2018
Stalo se dnes

Je neděle 7. ledna – den po třech králích, a svátek má Vilma. Tradice velí mít už zlikvidovaný vánoční stromek – jak je to u vás doma? Jestli se vám zdá, že je dnes teplo, není to nic proti roku 1999, kdy bylo skoro 13 ˚C.

Podle starých zvyků začíná dnes období masopustu, které bude trvat až do popeleční středy, takže správně bychom ode dneška měli z naší stravy odstranit maso. To se, počítám, asi u většiny z nás nestane.

Rád bych vám také připomenul jednoho bývalého kolegu rozhlasáka, který se narodil 7. ledna 1911. I když pan Zdeněk Jirotka byl mnohem víc, dalo by se říci… Byl to také novinář, spisovatel a fejetonista.

Nejslavnější dílo páně Jirotky jistě uhodnete sami. Ano, legendární sluha Saturnin, který se nestyděl třídit lidi podle toho, co by udělali v kavárně s mísou čerstvých koblih. Knihu známe asi všichni.

Pan Jirotka, jak už jsem naznačil, pracoval také v rozhlase, a to jako vedoucí humoristické redakce. Jenže po roce 1968 už si ani neškrtl, a tak třeba filmová verze Saturnina mohla být natočena až po roce 1989.

autor: Petr Beran
Spustit audio