5. únor: dva fotbaloví mistři a zpěvák s mohutným basem

5. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je úterý 5. února, svátek má Dobromila. S dnešní pranostikou se nám milí předkové docela trefili: „Svatá Agáta bývá na sníh bohatá“. A po letech je to skutečně pravda, čili zimní radosti a radovánky mohou probíhat v plné parádě.

Nestává se často, aby se v jeden den narodily hned dvě světové sportovní hvězdy a ještě k tomu ze stejného oboru. Jména hovoří za všechno: Ronaldo a Neymar. Jde samozřejmě o fotbal.

Prvnímu je dnes 34 a druhému o 7 míň. Nevím, co se ve světových porodnicích, konkrétně na Madeiře a v Sao Paulu, ten den dělo, ale zřejmě tam někde musela pobíhat fotbalová sudička.

Kdyby tomu tak skutečně bylo, naplánujte si dalšího potomka na 5. únor – máte velkou šanci, že vás báječně uživí do konce života.

Dnešek věnujeme vzpomínce na zpěváka s jedním z nejkrásnějších basů. Ústecký rodák Jindřich Šťáhlavský pamatoval dřevní začátky country na severu, Portu nevyjímaje. Však taky začínal ještě s C Studiem jednoho z jejích zakladatelů, Jiřího Šosvalda.

No, a pak už samozřejmě Fešáci, se kterými nazpíval spoustu krásných písniček a natáčel je i v našem rozhlase. V Ústí taky naposledy vystoupil a to na výročním koncertě Fešáků v roce 2012. Víc už toho nestihl. Zemřel 5. února, před 6 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio