5. leden: první použití lyží v Čechách a severočeský poblouzněný atentátník

5. leden 2018
Stalo se dnes

Je pátek 5. ledna, svátek má Dalimil a my se teď na tento den podíváme trochu jinak. Začneme počasím – nejvyšší teploty jsme si užívali vcelku nedávno, v roce 1999 bylo 13,4 ˚C. Nejnižší teplota tu naopak byla v roce 1789, tehdy byl opravdu mrazivý rok. Teplota dosáhla jen na minus 27,2 ˚C.

5. leden je zapsán zlatým písmem do dějin českého lyžování. Na našem území byly poprvé použity lyže. Postaral se o to sportovní nadšenec Josef Rössler-Ořovský se svým bratrem. Vtipné je, že se jim takzvané ski dostaly do ruky omylem.

Objednali si totiž v Norsku brusle, a protože se podepsali jako bruslařský klub, Norové si všimli právě zmíněného ski v podpisu a poslali lyže. Bratři Ořovští je vyzkoušeli 5. ledna 1887 v noci na Václavském náměstí, takže to se stalo vlastně první českou sjezdovkou.

Logo

Ke dnešku se poutá také výročí jednoho atentátu. Tady v Čechách nejsme na atentáty zrovna kanóni, ale 5. ledna 1923 si počkal na ministra Rašína poblázněný anarchokomunista Josef Šoupal a střelil ministra dvakrát do zad. Dopaden byl za chvíli ve sklepě sousedního domu a byl odsouzen na 18 let.

Zemřel v Ústí nad Labem a o tom, co to bylo za chytráka, svědčí i jeho žádost o přejmenování. Požádal si o jméno Ilja Dněprostroj. Úřady to ovšem nedovolily, a tak atentátník zemřel v Ústí pod jménem Ilja Pravda. Marná sláva, i smutná výročí bohužel do kalendáře patří…

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.