5. leden: atentátník z Ústí a Mejla z Plastiků

5. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je sobota 5. ledna, svátek má Dalimil. Máme víkend a dětem se nebývale dlouhé vánoční prázdniny pomalu ale jistě chýlí ke konci.

Připomeňme si teď politickou disciplínu, která je sice ve světě docela běžná, ale u nás ne moc obvyklá – totiž atentát. Budete se možná divit, ale jeden z mála úspěšných atentátníků v historii Československa dožil svůj život v Ústí nad Labem.

Jmenoval se Josef Šoupal a na svědomí měl život prvorepublikového ministra Rašína. 5. ledna 1923 o půl osmé ráno přišel do Žitné ulice k Rašínovu bydlišti a vyčkával. Brzy přijel jeho řidič s autem a blízko také hlídkoval strážník.

Krátce před 9. hodinou vyšel Rašín z domu. Šoupal, který celou dobu držel v kapse pistoli, se k němu přiblížil a na vzdálenost pěti kroků na něj zezadu vystřelil. Pro ministra to dopadlo špatně a mladý komunista Šoupal byl pak odsouzen na dlouhá léta do kriminálu.

V roce 1947 si změnil jméno na Ilja Pravda. Pod tímto jménem i dožil v Ústí nad Labem, stále jako přesvědčený komunista.

No nic, pojďme si raději připomenout skvělého muzikanta, který to s minulým režimem taky neměl lehké. Mejla Hlavsa byl členem Plastiků, ale vždycky mu šlo spíš o muziku.

Věnoval se jí i po revoluci se skupinou Půlnoc. Zemřel před 18 lety a nedožil se ani 50 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.