4. leden: Muž, kterému spadlo na hlavu jablko a český podvodník, který prodal dvakrát Eiffelovku

4. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 4. ledna a my se teď podíváme na dnešní den v kalendáři trochu podrobněji. Začneme teplotami. Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1925, no my ne, spíše naše babičky, bylo 12,9 ˚C. Nejnižší byla naopak v roce 1795 - minus 22,6 ˚C. Pranostika tvrdí: „Svatá Ida, ta dne přidá.“

Dnes nesmím zapomenout na výročí pána, kterému slávu přinesla rána jablkem do hlavy. Isaac Newton se narodil 4. ledna 1643 a říká se, že když utekl z Londýna před morem na venkov, praštilo ho pod stromem do hlavy jablko, což mělo přinést vznik teorie o gravitaci. No nevím – Newtonovi bylo teprve 24 let a už vytvořil vlastní teorii podstaty světla a barev i další objevy. Jablkem to tedy asi nebylo.

Zato v Čechách se 4. ledna 1890 narodil asi nejslavnější podvodník Viktor Lustig. Profesionální podvodník páchal podvody v různých zemích, avšak nejvíce se proslavil jako muž, který prodal Eiffelovu věž. Naletěl mu anglický podnikatel se šrotem. Mimochodem pan Lustig dokázal podvést i Al Caponeho. Nakonec mu bylo souzeno v roce 1947 zemřít v nejslavnější věznici světa, Alcatrazu. Jo, jo… Málokterý Čech to dotáhl tak daleko.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.