350 let bez Učitele národů. Připomeňte si s Vltavou dílo i osobnost Jana Amose Komenského

V době, kdy učitelé zasedají doma k počítačům a své žáky vidí jen na monitoru, si připomínáme výročí největší osobnosti pedagogiky všech dob. Učitel národů Jan Amos Komenský zemřel v listopadu před třistapadesáti lety.

Posledního biskupa Jednoty bratrské, myslitele, filozofa a spisovatele připomínáme hned několika pořady. Hostem Vizitky byl doktor Vladimír Urbánek, který působí ve Filosofickém ústavu na Akademii věd jako významný komeniolog. Dopolední četba pak nabídne texty o Komenském (od Lenky Horňákové-Civade, Jana Patočky a Romana Jakobsona) i texty Komenského.

PROGRAM VYSÍLÁNÍ

6. 11. / 11:00
Vladimír Urbánek, odborník na dílo Jana Amose Komenského

9. 11. L. Horňáková-Civade: Setkání Homéra a Komenského /PREMIÉRA/
10. 11. J. Patočka: Lidskost Komenského /PREMIÉRA/
11. 11. R. Jakobson: Češství Komenského /PREMIÉRA/
12. 11. J. A. Komenský: Listy chudých
13. 11. J. A. Komenský: O zastavování nelidskosti
/vždy v 9:00/

Od 9. 11. / 11:30
Čtení o Janu Amosovi
14. 11. / 15:00
Komenský – Kundera: Labyrint světa a lusthauz srdce

14. 11. / 8:05
Josef Hrdlička: Komenského labyrint a člověk v labyrintu /PREMIÉRA/

15. 11. / 15:00
František Kožík: Posel míru

Vedle pravidelného víkendového Eseje, v němž se v premiéře objeví Komenského labyrint a člověk v labyrintu Josefa Hrdličky, nabídne Vltava také specialitu v řadě Osudy. Výjimečně do ní zařadíme četbu na pokračování, koncipovanou jako montáž textů a písní Jana Amose Komenského a studií o jeho životě a díle. Na počátku devadesátých let v ní účinkovali Ladislav Mrkvička, Jiří Schwarz, Růžena Merunková a Radoslav Brzobohatý. Ve vysílání zazní pět částí, zbylé si budete moci poslechnout na vltavském webu.

A výročí nemine ani řady her. Sobotní drama uvádí rozhlasovou rekonstrukci někdejší inscenace Divadla Husa na provázku. Dramatická koláž nazvaná Labyrint světa a lusthauz srdce vychází z téměř stejnojmenného díla J. A. Komenského. Nedělní Hra pro pamětníky pak z archivu na světlo světa přináší hru Posel míru, v níž František Kožík psal o účasti Komenského na mírovém kongresu v Bredě. Inscenace s Milošem Nedbalem v hlavní roli se nehrála od roku 1977, kdy vznikla.

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky