30. prosinec: Tvůrce bratrů v triku a jak vydělat 122 miliónů dolarů za rok

30. prosinec 2017

Dneska je sobota, 30. prosince. Jak dnešní den vypadá v kalendáři? Nejvyšší teplotu jsme si užívali v roce 1925, my tedy ne, spíš moje babička s dědou, to bylo 14,3 ˚C a nejnižší naopak v roce 1799, minus 22,5 ˚C. To se rozhodně s letošním blátivým počasím nedá srovnat.

Svátek má David, velmi oblíbené české jméno, takže bude dneska asi leckde veselo. I k době před Novým rokem patří neodmyslitelně pohádky a my Češi jsme bývali kabrňáci hlavně na ty animované a loutkové. Hádejte díky komu?

Zakladatel legendárního studia bratři v triku Jiří Trnka zemřel právě 30. prosince 1969. Proslul zejména svojí tvorbou pro děti, Vytvořil nádherné pohádky a příběhy, překrásné ilustrace, plné poezie a kouzla. Mezi jeho nejznámější loutkové filmy patří Staré pověsti české a Dobrý voják Švejk namluvené jeho přítelem J. Werichem.

30. prosinec by ale klidně mohl být vyhlášen světovým dnem golfu a mám takový pocit, že jednoho krásného dne také bude. V roce 1975 se totiž narodil zatím nejslavnější golfista světa Tiger Woods.

Vás může uklidnit, že pokud se naučíte slušně trefovat míček do jamky jako on, máte vyděláno. Jen v roce 2007 tenhle borec inkasoval 122 miliónů dolarů. Tak trénujte!

autor: Petr Beran
Spustit audio