3. září: první školní den a zpěvačka z AG Fleku

3. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 3. září, svátek má Bronislav. Zatímco hlídajícím babičkám a dědečkům asi prázdniny připadaly dlouhé, děcka se ale asi ani neotočila a šup, zase sedí ve školních škamnách.

Všiml jsem si, že se také čím dál tím častěji vydávají na cestu i s kornoutem plným sladkostí. Hlavně tady na severu. Však je to taky tradice původně saská.

Kornout symbolizuje školní zralost dítěte. Dětem se vyprávělo, že na stromě zvaném kornoutovník v zahradě pana učitele rostou cukrové kornouty, a když už jsou děti dost velké, tak je čas jít do školy.

Dodnes v některých spolkových zemích dostávají děti kornouty ze stromu, třeba v parku při školní slavnosti na přivítání od pana učitele. Ty jim buď připraví škola, nebo je „na tajňačku“ přinesou rodiče. U sousedů dokonce leckde takový kornout žehná kněz. Inu máme to trochu po svém že?

Dnes bych chtěl popřát i za sebe všechno nejlepší zpěvačce, která mě v mládí přesvědčila o tom, že i folk může být skvělá muzika.

Blanka Táborská začínala s AG Flekem už v 70. letech a po dlouhé pauze je s nimi opět k vidění, ale hlavně ke slyšení. A to je dobře. Tak všechno nej k 63. narozeninám, paní Blanko! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.