28. říjen 1918 aneb Založení republiky „po česku“

28. říjen 2017

Dobré ráno, podívejme se na dnešní den v kalendáři trochu podrobněji. O dnešku se nedá říct, že by nás čekalo nějaké pěkné počasí. Na druhou stranu, pokud si někdo z vás vzpomene na rok 1980, to byl velmi příjemný 28. říjen, i když tehdy ještě ne státní svátek. Naměřeno bylo 20,1°C. Ten opačný rekord už asi nepamatuje nikdo z vás, minimální teplota -5,1°C byla naměřena v roce 1866.

V kalendáři najdeme dnes především připomínku vzniku našeho státu v roce 1918. Ale nebyli by to Češi, aby si nezaložili vlastní stát, tak trochu po švejkovsku.

O poválečných poměrech v Rakousku Uhersku se jednalo už někdy od září 1918, a zatímco 28. října 1918 jednala v Ženevě oficiální delegace o tom, jak vše bude někdy v budoucnu vypadat, doma to nevydrželi a okolo 9. hodiny ranní se vydali Antonín Švehla a František Soukup jménem Národního výboru převzít Obilní ústav v Praze, aby zabránili odvozu obilí na frontu, a nechali zaměstnance ústavu přísahat věrnost nově vznikajícímu státu.

Poté se rozšířila zpráva o uznání podmínek míru Rakousko-Uherskem, ve kterých se psalo cosi o autonomii, což si rozjásaný lid pražský vyložil jako uznání nezávislosti.

A už se nedalo nic dělat. Večer 28. října vydal Národní výbor první zákon, zákon o zřízení samostatného státu československého. Prostě my Češi to máme vždycky tak nějak po svém.

autor: Petr Beran
Spustit audio