27. září: meteor v rozhlase a královská zpěvačka

27. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 27. září, svátek má Jonáš. Asi byste měli někam vyrazit – máme totiž světový den cestovního ruchu. Tak šťastnou cestu, milí posluchači!

Ovšem my zůstaneme v kalendáriu pěkně doma, tedy na vlnách Českého rozhlasu. Právě před 55 lety totiž poprvé proletěl do vysílání Meteor.

Kdepak, žádná havárie to nebyla. Řeč je o jednom z nejdéle vysílaných rozhlasových pořadů u nás. I já jsem, jako malé děcko, sedával v sobotu u rádia a poslouchal moc pěkně zpracované novinky ze světa vědy a techniky. A

si nejpěknější záležitost pro mě byla Hitparáda ptačích hlasů, kterou Meteor vysílal koncem 60. let. Jejími hlavními autory a protagonisty byli Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka, kteří v roli fiktivního odborníka a redaktora komentovali nahrávky zpěvu domácích zvířat. Šest na bidýlku se to jmenovalo.

I dnes popřejeme k narozeninám. Slaví je herečka a zpěvačka původem z Benešova.

Monika Absolonová začínala v Kuhnově dětském sboru a už v roce 1993 vydala první CD. A pak už to jelo. Čekaly jí role nejen v muzikálech, ale i ve filmech. Třeba v Princezně ze mlýna bych jí já osobně málem nepoznal. Dneska je jí 42 let. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.