24. červen: vyhlazení Ležáků a šíleně smutná princezna

24. červen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 24. června. Slavit se asi bude všude, vždyť svátek slaví Janové, a tak přidám pranostiku: „Bylo-li počasí před Janem sychravé, bude po Janu mírně pršlavé, neboť svatý Jan chce mít svůj déšť“.

V kalendáriu občas musíme připomínat i výročí smutná, ne-li tragická. To dnešní se váže k obci Ležáky. Tuhle osadu na Chrudimsku tvořilo 8 domů. 24. června 1942 byla vypálena a její obyvatelé zavražděni nacisty jako odplata za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, která se účastnila atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Obnovena po válce nebyla, ale na jejím místě dnes najdete památník, který tragický osud obce připomíná.

Pojďme raději popřát k narozeninám. Dneska slaví 71. narozeniny zpěvačka, ale vlastně i herečka, Helena Vondráčková. Mě se tedy nejvíc líbila ve filmu „Jen ho nechte, ať se bojí“. To měla za sebou čerstvý úspěch v Sopotech s písničkou „Malovaný džbánku“.

Co dodat ke kariéře jedné z našich nejprodávanějších zpěvaček? Snad jen to, že začínala v talentové soutěži v Lucerně v pouhých sedmnácti. A kam až to dotáhla! Snad to těm dnešním hvězdičkám z talentových pořadů vyjde taky. Vše nej, Heleno!  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio