22. říjen: počátek švestkové dráhy a klávesák z Olympiku

22. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 22. října, svátek má Sabina. Startujeme další říjnový týden a tak se hned na úvod svezeme vlakem.

Švestková dráha je dneska krásná turistická atrakce a svezení vřele každému doporučuji. Ale my bychom jí měli spíš říkat cukrová. Nejstarší 14 kilometrů dlouhá trať z Lovosic do Libochovic totiž vznikla jako lokálka obsluhující cukrovary v Lovosicích, Sulejovicích a Libochovicích.

Byla otevřena 22. října 1882. Na trati byly kromě koncových stanic ještě nádraží v Čížkovicích a v Chotěšově, zastávky Sulejovice a Úpohlavy a nákladiště Slatina-Klapý, které sloužilo k nakládce řepy.

Do zmíněných cukrovarů vedly vlečky. V Lovosicích byla postavena výtopna a v Lovosicích a Libochovicích byly vybudovány vodárny, které obsluhovaly parní lokomotivy. To všechno už byste dnes jen marně hledali.

V kalendáriu si také vzpomeneme na jednoho ze zakládajících členů Olympiku. Klávesák Miroslav Berka byl u začátků téhle kapely a vlastně až do svého smutného konce.

Propadl totiž karbanu a v roce 1987 byl nalezen mrtvý ve sklepě jednoho z domů, v němž prohrál značnou sumu, při cestě na koncert do Lucerny. Oficiálně se jednalo o sebevraždu, ovšem existují pochybnosti. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.