21. září: skřítek s chlupatýma nohama a nejslavnější kašel

21. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 21. září, svátek má Matouš. Je tu poslední letní den a počasí tomu bude odpovídat. Zřejmě si na severu užijeme letos možná posledních třicetistupňových veder.

Už zítra se má totiž prudce ochladit. Odpovídá tomu i pranostika: „Po svatém Matouši čepici na uši“.

Slyšeli jste někdy o hobitech? No bodejť by ne... Legendární Středozem, pán prstenů a Bilbo Pytlík, to jsou jen některé z artefaktů, které si, včetně vlastního jazyka, vymyslel univerzitní profesor angličtiny pan Tolkien.

Právě 21. září 1937 spatřil světlo světa první román s touto tématikou. Jmenoval se Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Báječné čtení je to dodneška a mezi námi: s tím filmem, co dávali v kinech má jenom pramálo společného. Tak tedy: zkuste si přečíst Hobita!

Při druhé vzpomínce se asi usmějete. Jiří Wimmer byl nenapodobitelný komik. Udělat z kašle, nebo z výuky houslí scénku, u které se půl národa válí smíchy, jistě nebylo snadné.

Jeho konec ovšem vůbec veselý nebyl. Zemřel po srážce s autobusem, když pod vlivem alkoholu přelézal zábradlí. Dnes by mu bylo 75 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.