21. květen: Rumburská vzpoura a český král rock and rollu

21. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 21. května, svátek má Monika. Připomeneme si jednu zajímavou událost od nás, ze severu, takzvanou „Rumburskou vzpouru“.

Na konci 1. světové války se rumburští vojáci dozvídají, že se jim snižuje denní dávka chleba na pouhou dvanáctinu veky. Vojáci pod vedením Františka Nohy, mimochodem prastrýce dnešního populárního herce Leoše, se vzepřou rozkazům velitele, osvobodí vězně, obsadí poštu, nádraží a budovu velitelství praporu.

Vzbouřenci se vydávají na pochod a míří na Prahu. Doufají, že se k nim přidají ostatní čeští vojáci. U České Lípy je ale čeká zrada. Do cesty se jim staví kulometná setnina 18. pěšího pluku, na jejíž pomoc tolik spoléhali. Zazní první výstřely. Do večera je vzpoura definitivně zlikvidována.

A ještě jedna vzpomínka. Jestli měl někdy rock and roll v Čechách nějakého krále, byl to Miki Volek. Jeho popularita si v 60. letech nezadala s tou Elvisovou.

Jenže žánry se změnily, Miki odešel do ústraní a přemohl ho alkohol i léky. Konec jeho života byl moc smutný. Dneska by mu bylo 75 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.