20. červenec: první hudební žebříček a lidé na Měsíci

20. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 20. července, svátek má Ilja. Četli jste kdysi Verneovky? O cestě na Měsíc snil francouzský spisovatel už v 19. století.

Tehdy se tam lidé dostali ve vystřeleném náboji z děla. No, nebyl pan Verne daleko od pravdy… 20. července 1969 se staly jeho sny skutečností. Posádka Apolla 11 stanula v onen den jako první na povrchu jiného vesmírného tělesa. Sláva to byla veliká, a pokud se nemýlím, sledovat se přistání tenkrát dalo i naší televizi.

Do historie vstoupila i hláška „Malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo“. Bohužel se taky vyskytlo dost ňoumů, kteří věří, že celá událost vůbec neproběhla a byla jen nafilmována kdesi v americké poušti. Lidská blbost nezná hranic.

Sledovali jste v mládí hitparády? No já tedy ano, přiznám se, že hlavně ty zahraniční. A v době bez internetu to nebylo nijak jednoduché.

20. července vydal americký časopis Billboard první hudební žebříček. U nás první hitparáda čekala ještě víc, než dvacet let. A my jsme pyšní, že vznikla u nás, v rozhlase. Hudební kritik Jiří Černý stvořil totiž populární pořad 12 na houpačce, a to vlastně taková hitparáda tak byla. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio