19. listopad: fotbalový kouzelník a Petra Janůb

19. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 19. listopadu. Začneme pranostikou. Počasí o svaté Alžbětě povídá, jak bude v létě. No nevím, co to má znamenat, ale snad nebude taková kosa.

Dnes prosím s úctou splachujte. Proč? Od roku 2011 je tu světový den toalet. Budete se divit, ale na spoustě míst ve světě takovou vymoženost ještě pořád nemají.

Pojďme k výročím. Říká vám něco jméno Pelé? Jmenoval se Edson Arantes do Nascimento a podle mě to byl rozhodně nejlepší fotbalista všech dob.

Už v roce 1956 vstřelil Pelé jako střídající hráč svůj první gól v profesionálním fotbale. Vyhrál soutěž střelců a dostal pozvánku do národního týmu. V něm debutoval v roce 1957 ve věku 16 let. Už o 12 let později, 19. listopadu 1969 vstřelil svůj 1000. gól. Do konce své kariéry jich ještě pěknou řádku nasázel. Myslím, že nenajdete moc hráčů, kteří mají tři tituly mistra světa.

A jdeme k nám domů. Dnes popřejeme báječné zpěvačce, která začínala v Semaforu. Petra Janů slaví dneska své 66. narozeniny a já se musel dvakrát podívat do pramenů, jestli je to pravda, protože tenhle věk by jí hádal jen málokdo. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio