19 let za mřížemi má strávit muž za vraždu a pokus o vraždu na Děčínsku

24. červenec 2018 14:38

K 19 letům vězení odsoudil Krajský soud v Ústí nad Labem 36letého muže za vraždu a pokus o vraždu. Podle soudkyně Šárky Tampové v nepřímém úmyslu uškrtil 14letou dívku a škrcením vážně zranil její kamarádku – té bylo tehdy 15 let.

Podle soudkyně Šárky Tampové se prokázalo, že svým jednáním chtěl muž dívkám úmyslně ublížit a zabít je – věděl, že škrcením je může usmrtit, což právní řád kvalifikuje jako nepřímý úmysl.

Sám obžalovaný u soudu zopakoval, že se chtěl zabít a nechtěl svou dívku nechat bez peněz – proto se domluvili, že jí škrcením způsobí otlaky, aby mohla dostat náhradu škody – škrcení prý bylo jednou z jejich sexuálních praktik.

Mladší kamarádka na chalupě původně být neměla – když se vrátila z venčení psa, byla prý hysterická, snažil se ji zpacifikovat a utišit, ale vymklo se mu to.

Obžalovaný je podle soudkyně Tampové společensky velmi nebezpečný, přihlédla ale k jeho narušené osobnosti, kterou znalci konstatovali. Rodičům, prarodičům a přeživší dívce přiznal soud část náhrady nemajetkové újmy, kterou požadovali.

Státní zástupce Vladimír Jan žádal v závěrečné řeči 20 až 23 let ve vězení – ponechal si lhůtu na rozmyšlenou. Obhájce obžalovaného Zdeněk Pánek naopak chtěl, aby soud činy překvalifikoval na zabití a těžké ublížení na zdraví – podle něj se neprokázal ani nepřímý úmysl.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Spustit audio

Související