19. červenec: komický železničář a česká sériová vražedkyně

19. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je 19. července, svátek má Čeněk. Většinou tu přejeme k narozeninám všechno nejlepší, tentokrát to ale neuděláme. 48 let je totiž Daně Stodolové. 

Česká kriminalistika nezná mnoho sériových vražedkyň. Danu Stodolovou ano. Společně se svým manželem totiž v letech 2001 a 2002 připravili na Kutnohorsku o život 8 starých lidí. A dlouho jim to procházelo. Svoje trestné činy maskovali jako sebevraždy. Nakonec byli dopadeni díky všímavosti policisty, který nebyl ve službě. Ještě že tak. Oba Stodolovi byli v roce 2004 odsouzeni na doživotí a za sebe doufám, že tam taky zůstanou.

Druhá vzpomínka je mnohem veselejší. Dnes je totiž 94 let Františku Budínovi. Tenhle železničář dnes žije se svou manželkou v Ústí nad Labem a proslavil se ve scénkách s Felixem Holzmannem, kde mu dělal takzvaného nahazovače.

Troufnu si říct, že ze všech Holzmannových partnerů nejlépe. Možná i proto, že byl, a taky celý život zůstal, v profesi komika vlastně amatérem. Profesionálně nikdy neopustil železnici. Pane Františku, všechno nejlepší! Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio