18. říjen: význam slova dočasnost a otec rock and rollu

19. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 18. října, svátek má MIchaela. Užijme si, přátelé, ještě posledních slunečných dní.

Dnes se má počasí trochu pokazit a po víkendu už asi definitivně dorazí podzim. Vše to odpovídá i dnešní pranostice: „Do svatého Lukáše ruce, kde chceš, měj, ale po něm je za ňadra schovej!“

V dnešním kalendáriu si ukážeme, co v češtině znamená slovo dočasný. Před 50 lety se nám sem jaksi bez pozvání nastěhovala Rudá armáda. Nikdo v té době zrovna nejásal radostí. A jak už to my, Češi, máme v povaze, bojovali jsme napřed spíš humorem, pak trochu ideály a nakonec jsme to prostřednictvím tehdejší vlády tak nějak zkousli.

Právě před 50 lety totiž československá vláda podepsala smlouvu, ve které se psalo, že se žádná okupace nekonala a že cizí vojsko na našem území vlastně sami chceme. Samozřejmě dočasně. Akorát, že se to celé protáhlo na víc, jak 20 let.

Ale pojďme k výročí. Jestli byl na světě někdo, kdo tehdy striktně oddělenou černou muziku dokázal přiblížit a hlavně i prodat bílým posluchačům, byl to rozhodně Chuck Berry.

Slavný a kontroverzní kytarista, který proslul kachním pochodem a hitem „Johnny be good“ se narodil právě před 92 lety. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio