17. únor: koule na počasí a muzikálová Máří

17. únor 2019
Stalo se dnes

Dnes je neděle 17. února, svátek má Miloslava. To je počasíčko, viďte? Nebojte, taková tepla nejsou v únoru ničím výjimečná. To by vám ostatně potvrdili i meteorologové.

Kde by naši „předpovídači“ byli, nebýt meteorologických družic! Ta úplně první, americká, vylétla do kosmu právě před 60 lety. Jmenovala se Vanguard 2. Nic velkého si nepředstavujte. Družice byla taková stříbrná 50centimetrová koule a vážila jen 10 kilo. Přesto se na ní vešly 4 antény a další zařízení.

Ale ouha, první pokus nevyšel. Vanguard se nedostal na správné místo a jeho data se tak nedala použít. Jestli vás to potěší, bude okolo nás obíhat bez užitku ještě 150 let.

I dnes popřejeme k narozeninám. Tak schválně, kdopak je naší nejslavnější představitelkou muzikálové Máří Magdalény? Správně, Bára Basiková.

Začínala ale jako zpěvačka ryze rocková, ve skupinách Precedens a Stromboli. Ovšem od uvedení muzikálu Jesus Christ Superstar se hodně věnovala právě tomuto žánru. Dneska je Báře 56 let a my gratulujeme.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.