17. listopad: Den boje za svobodu a demokracii

17. listopad 2018
Stalo se dnes

Je sobota 17. listopadu, svátek má Mahulena. Dnešek je významným dnem pro náš stát. Všechno to začalo v roce 1939. V souvislosti s nepokoji při pohřbu Jana Opletala se nacisté rozhodli uzavřít na tři roky české vysoké školy.

Neudělali to nijak vybíravě. V noci ze 16. na 17. listopadu proběhla velká razie a zatýkání. Výsledkem bylo 1 200 zatčených studentů.

Takové výročí si nemohli dovolit ignorovat ani komunisté, a tím se dostáváme k roku 1989. Na Albertově se sešli studenti vysokých škol, aby si připomněli události 50 let staré. No, a dál už tu historii všichni známe – pochod na Národní třídu, setkání s pendreky pohotovostního pluku a pořádná mela.

Octl jsem se tam taky, i když velmi prapodivnou náhodou. Jezdívali jsme totiž s kamarády na Kampu hrát na kytaru písničky Beatles. No a najednou, ani nevím jak, šup a jsem i s nástrojem v průvodu. Pro mě to dopadlo relativně dobře, kytara taky přežila, ale řeknu vám, hezký pocit to rozhodně nebyl.

Ovšem to, co následovalo pak, ať si o Sametové revoluci myslí dnes každý, o chce, bylo pro študáka opravdu krásným, a už asi nikdy neopakovatelným obdobím. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.