17. květen: první Čech na Everestu a zpěvák, co umí kulečník

17. květen 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek, 17. května. Svátek má Aneta a v kalendáři najdete Světový den telekomunikací, tak buďte hodní na své mobily – můžete jim třeba přetřít displej!

Nejvyšší horu světa asi znáte. Až do roku 1991 ovšem trvalo, než jí dobyl první Čech. Jmenoval se Leopold Sulovský a neměl to po cestě nijak jednoduché.

Mount Everest zdolával prvovýstupem ještě se dvěma Italy. Na vrchol se nakonec dostal sám, nebylo skoro vidět, a teď si ještě představte ten mráz. Naměřil - 40 stupňů. Klobouk dolů, že tam dokázal strávit skoro 45 minut. Taky za to dostal titul „Horolezec roku“.

I dneska popřejeme k narozeninám. Dnešní oslavenec je člověk mnoha talentů. Stepuje, tancuje, hrál ve filmech a vsadil bych se, že by se klidně uživil i kulečníkem. My ho ovšem máme rádi především jako zpěváka.

Jiří Korn začínal jako pravověrný rocker, však se taky jeho první skupina jmenovala Rebels. Krátce účinkoval taky v Olympiku, ale od poloviny 70. let je už na sólové dráze. Dnes má i kapelu 4tet a věnuje se muzikálům. Určitě jste ho v nějakém viděli. Jiřímu je dneska 69 let. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.