17. duben: skladatel z pohádky a majitelka pěti lvů

17. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 17. dubna, svátek má Rudolf. A my si dáme jednu hádanku: jestlipak tušíte, která z hereček má nejvíc Českých lvů?

Hned pět jich trůní na skříni Aně Geislerové. Určitě jí znáte ze spousty filmů. Chtěla se prosadit jako modelka v Itálii, ale to nevyšlo a myslím, že pro český film je to jen dobře.

Už v 15 letech skvěle zahrála hlavní roli v Renčově filmu „Requiem pro panenku“ a od té doby jí vídáme na plátně pravidelně. Dneska je jí 42 let, tak gratulujeme!

Ještě jedny narozeniny a taky tak trochu filmové. Taky si občas zabroukáte nějakou písničku ze „Šíleně smutné princezny“? Jistě budete souhlasit, že tahle hudba nestárne.

O to víc překvapí, že jí tehdy napsal sotva 17letý kluk. Jan Hammer byl obrovským talentem. Však taky měl být po kom, jeho maminka byla jazzová zpěvačka Vlasta Průchová. Jenže po okupaci v roce 1968 se Honza rozhodl zůstat ve Spojených státech. A dařilo se mu i tam. Dokonce dostal i Grammy za hudbu k seriálu Miami Vice.

Vy možná budete znát jeho znělky, se kterými u nás startovala první soukromá televize. Jan Hammer má dneska sedmdesátiny. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.