17. červenec: projev na Červeném hrádku a autor Perryho Masona

17. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je úterý 17. července, svátek má Martina. V našem kalendáriu se o politiku, natož pak o projevy nijak zvlášť nestaráme. Dnešek si ale zaslouží výjimku.

V historii Československa byl totiž jeden projev doslova zlomový. Putoval dokonce mezi lidmi na utajovaně kopírovaných kazetách a z našeho předního politika udělal dokonalého blázna. Mluvím o „Milouši“ Jakešovi a jeho projevu na Červeném Hrádku u Plzně.

17. července 1989 si tam svolal pravověrné soudruhy s tím, že je potřeba zocelit stranické kádry. Jestli se to povedlo, posuďte s odstupem sami. Pravdou je, že pár hlášek doslova zlidovělo a jestli někdo pochyboval, že náš stát řídí člověk rozumu poněkud mdlého, po poslechu nahrávky pochybovat asi přestal.

Uplynulo 29 let a videozáznam se dá ještě dneska vidět – třeba na youtubu. Pusťte si ho, vřele doporučuji.

Pojďme od politiky k detektivce. Mám spoustu oblíbených autorů a postav. I vy jistě budete znát populárního Perryho Masona. Šikovný advokát s atraktivní sekretářkou vyřešil vždycky všechno. Však také jeho autor původně právník byl.

Jmenoval se Erle Stanley Gardner. Ovšem ve 44 letech pověsil řemeslo na hřebík a živil se jen detektivkami a asi dobře. Napsal jich přes 140. Dnes uplynulo 129 let od jeho narození. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.